NA24.no

Warren Buffett er den største stjernen på finanshimmelen.
Warren Buffett er den største stjernen på finanshimmelen. Foto: Nicholas Kamm (Afp)

Orakelets fasit varsler ny nedtur

Skal man tro Warren Buffett blir det nedtur på børsene.

Det finnes ingen personer i finansverden som blir lyttet mer til enn den 84 år gamle amerikaneren Warren Buffett.

På egenhånd har han bygget opp et av verdens største investeringsselskap og han er så legendarisk at de fleste finansaviser bare omtaler han som «Orakelet fra Omaha», byen han kommer fra.

Nå viser imidlertid formelen han selv sverger til at det går mot fall i aksjemarkedene.

Dyrt marked
Buffett har tidligere avslørt at han vurderer om markedet er dyrt ved å ta den samlede markedsverdien på samtlige børsnoterte selskaper og deler det på landets bruttonasjonalinntekt.

Dersom denne viser 70-80 prosent er det en god tid å kjøpe, noe som underbygger det gamle ordtaket «kjøp når blodet flyter i gatene».

Nå er imidlertid denne vurderingen på 157 prosent, noe som indikerer at markedet er overpriset, ifølge The Motley Fool

I lang tid har da også aksjer vært en veldig lukrativ investering. De siste fem årene har industriindeksen Dow Jones steget med 70 prosent, den brede S&P 500-indeksen er opp 84 prosent mens teknologitunge Nasdaq er opp hele 113 prosent. 

Multimilliardær
Buffett, som leder Berkshire Hathaway, er viktig for investorene fordi han mer enn kanskje noen annen sjef for et så stort selskap er selve selskapet.

Buffetts profil er blitt ekstra høy fordi han også er en morsom og lite selvhøytydelig kommentator, som er et funn for enhver journalist.

På 1970-tallet mente Buffett - korrekt i ettertid - at aksjemarkedet var svært lavt vurdert, og han så kjøpsmuligheter overalt. Eller, som han sa det i et intervju med økonomimagasinet Forbes:

- Jeg føler meg som en overkåt fyr på horehus.

Det ble litt for friskt for Forbes, som justerte det siste ordet til «harem».

Når Buffett holder generalforsamling i selskapet strømmer tusenvis til i håp om å få pengetips.


Utrolig teft
Da Buffett kjøpte seg inn i Berkshire, som var et tekstilselskap, i 1962 lå aksjekursen på rundt syv dollar per aksje. Da han tok over kontrollen i selskapet i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje.

Det var først i 1969 at Buffett omgjorde Berkshire til investeringsselskap, og siden den gang har kursen gått til himmels.

Selskapet har gjort det bedre enn S&P 500-indeksen i de aller fleste årene som Buffett har ledet selskapet.

I dag er kursen på A-aksjene verdens dyreste, når det gjelder børsnoterte selskaper, da de koster 219.817 dollar per stykk.

Prisen har blitt så høy fordi Buffett ikke har splittet A-aksjene, noe de aller fleste selskaper gjør. B-aksjene uten stemmrett koster 146,48 dollar per stykk - de har derimot blitt splittet.

Buffetts pengetips
* Hold hodet kaldt og ikke bli oppildnet selv om noen analytikere anbefaler aksjen.
* Du må ha det rette temperamentet slik at du kan ta bestemmelser uavhengig av andres handlinger. Du må ha en filosofi og egenskapen av å tenke uavhengig.
* Du trenger ikke å være ekstra smart for å lykkes som investor. Det spiller ingen trille hva andre mennesker tror om aksjen. Det som betyr noe er om du vet nok til å evaluere selskapet.
* Du skal kunne skrive ned markedsverdien på selskapet på et papir for så å fortsette med at selskapet er verdt mer enn det fordi...- dersom du ikke kan fullføre setningen skal du ikke kjøpe aksjen.
* Nøkkelen er å ikke bli forført av ville ideer, men i stedet følge det fundamentale år ut og år inn.
* Sats på selskaper som du forstår
* Som har fordelaktig langsiktig økonomi
* Dyktig ledelse du kan stole på
* Fornuftig prislapp
* Langsiktig konkurransefortrinn

Kraftig børsfall
Mandag svekker børsene seg etter at det japanske markedet ble senket tre prosent etter at landet har kommet i teknisk resesjon.

Skylden for BNP-fallet legges primært på at landet har innført høyere moms tidligere i år, svak lagerinvestering og skuffende konsumvekst.

Les mer: Tokyo-børsen stuper


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere