Ordførerens familie kan få 5 mrd. på kontoen

Foto: (Montasje)

Stein Erik Hagen sikler på familiens kronjuvel.

31.08.11 11:11

I en melding onsdag morgen kommer det frem at Orkla byr på malekjempen Jotun.

Budet er fremsatt av Orklas heleide datterselskap Lilleborg AS, og gjelder kjøp av samtlige A-aksjer i Jotun AS som ikke allerede er i Orklas eie.

Milliardinvestering
Dersom Orkla oppnår 50,1 prosent av stemmene, medfører dette en total investering på 1,1 milliarder kroner. Dersom samtlige A-aksjonærer aksepterer tilbudet, vil Orklas eierandel i Jotun utgjøre 63,6 prosent av kapitalen og 90,9 prosent av stemmene. Samlet kjøpesum vil i så fall bli 5 milliarder kroner.

Orkla eier fra før 41.981 A-aksjer og 103.446 B-aksjer i selskapet, hvilket tilsvarer 42,5 prosent av kapitalen og 38,2 prosent av stemmene i Jotun. Resten av aksjene eies av familien etter gründer Odd Gleditsch.

Gleditsch-familien, hvor Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch er med, kan altså få 5 milliarder kroner inn på kontoen som følge av budet.

Gjennomføring av tilbudet er blant annet betinget av at Orkla etter andre aksjonærers eventuelle utøvelse av forkjøpsretter til aksjer oppnår en samlet eierandel i Jotun AS som representerer mer enn 50 prosent av stemmene i selskapet.

Foto: Paul Weaver

Fra farvehandel til global virksomhet
Jotun ble utviklet fra en enkel farvehandelen i 1920 av sandefjordingen Odd Gleditsch. Det var gode tider for hvalfangsten, og Gleditsch skaffet seg raskt innpass som leverandør til hvalfangstflåtene, både i Sandefjord, Tønsberg og Larvik. Etter hvert som skipsmalingsalget økte, så forretningsmannen Gleditsch hvilke muligheter som lå i selv å produsere malingen til hvalbåten.

Allerede i 1962 etablerte selskapet seg i Libya, som da var et kongedømme. Formelt ble imidlertid Jotungruppen stiftet den 2. januar 1972, da de fire fusjonspartnerne var Alf Bjercke A/S, Fleischers Kjemiske Fabrikker A/S, A/S De-No-Fa og Lilleborg Fabrikker og A/S Jotun Odd Gleditsch.

I 2010 var salg for konsernet oppe i 13 452 millioner kroner, og selskapet hadde 7.800 ansatte i 70 ulike selskaper i 39 land, hvorav 38 er fabrikker.

Får kontroll
I en melding heter at at det er betydelig forskjell på innflytelsen knyttet til A- og B-aksjen i Jotun, ved at en A-aksje gir 10 ganger så mange stemmer som en B-aksje. Orklas tilbud gjelder de stemmesterke A-aksjene, og det er derfor knyttet en betydelig kontrollpremie til disse A-aksjene.

Akseptperioden utløper 30. september 2011, dog slik at Orkla har rett til å forlenge denne fristen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.