Gå til sidens hovedinnhold

Ordrefest på USA-børser

Overraskende nyheter sendte aksjene oppover.

De amerikanske investorene fant onsdag et økonomisk håp i positive makrotall, noe som veide opp for en stigende oljepris.

NA24 - din næringslivsavis

- Bevegelsen i oljen blir ignorert fordi det er velkjent at en storm er på vei og det sees ikke på som en langsiktig påvirkning, sier markedsanalytiker Tony Crescenzi hos Miller Tabak & Co., ifølge MarketWatch.

Ordreinngangen av varige goder overrasker på den positive siden. Antallet fabrikkordre økte med 1,3 prosent i juli. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Det er godt over forventningene i markedet som, ifølge Dow Jones, ventet at antallet ordre ville være uendret. Ordreinngang av varige goder utenom transport og forsvar endte på henholdsvis 0,7 prosent og 2,8 prosent.

Omfavner nyheter
- Styrkingen i varige goder er bare den siste indikasjonen om at industrien faktisk klarer seg ganske godt og det er et virkelig stort pluss, sier global markedsstrateg Stuart Schweitzer hos J.P. Morgan's Private Bank, ifølge Associated Press.

Men selv om markedet tok tallene godt imot er ikke alle like sikre på hvor positive de egentlig er.

- Når vi tenker på noen av detaljene er ikke grunnlaget for optimismen så stor, men markedets reaksjon viser at markedet kan være klart til å omfavne bedre nyheter, sier Crescenzi, ifølge MarketWatch.

Standard & Poor’s kredittrating er av de mer prestisjetunge vurderingene man som selskap får i USA. Før børsåpning i New York onsdag melder kredittratingselskapet om en nedgradering av boliglånskjempene Fannie Mae og Freddie Mac fra henholdsvis A til A-. Boliglånskjempene har totalt over 5.200 milliarder dollar utestående i det amerikanske boliglånsmarkedet. Skulle de få ytterligere problemer med mislighold, vil konkursen til Bear Stearns tidligere i år kun være en dråpe i havet i forhold. Aksjene steg imidlertid kraftig for tredje dag på rad. Fannie klatret med rundt 16 prosent mens Freddie steg med cirka 20 prosent.

Ifølge Marketwatch har oljegiganten ConocoPhillips planer om å selge det lille de har igjen av bensinstasjoner til PetroSun West for 800 millioner dollar, om lag 4.300 milliarder kroner. Wall Street Journal skriver at flere og flere oljeselskaper ønsker å kvitte seg med den marginpressede bensinstasjonsvirksomheten for å konsentrere fokuset på leting og utvinning av råolje.

Amylin Pharmaceuticals blir sendt ned hele 13 prosent etter dødsfall. I forrige uke kunne det amerikanske farmasiselskapet melde om at to pasienter hadde gått bort etter å ha tatt deres diabetesmedisin, Byetta. Før børsåpning onsdag melder selskapet om at ytterligere fire personer har omkommet etter å ha tatt medisinen. Selskapet ble slaktet med en nedgang på vel 25 prosent.

Oljehopp
Prisene på olje, gass og bensin stiger på råvarebørsen i New York. Prisøkningene skyldes spekulasjoner om at orkanen Gustav, som er på full fart mot Mexico-golfen med alle sine oljeinstallasjoner, vil bli den mest ødeleggende for oljeindustrien siden Katrina.

- Prognosene viser at Gustav er på vei mot Louisiana, som er veldig dårlig nytt. Dersom orkanens bane fortsetter kan dette forme seg til å bli en repetisjon av orkanen Katrina. Skadene fra Katrina er i den kollektive bevisstheten til alle som trader, sier Peter Beutel hos Cameron Hanover, ifølge Bloomberg.

Prisene klatret også litt etter at den ukentlige oljelagerrapporten ble fremlagt.

Rapporten viser at lagrene med bensin falt med 1,18 millioner til 195,4 millioner fat. Fallet var imidlertid mindre enn tallknusernes spådom på 2,45 millioner fat, basert på estimater innhentet av Bloomberg News.

Oljelagrene falt med 177.000 fat til 305,8 millioner fat. Her var det imidlertid ventet en økning på 1,1 millioner fat.

Lagrene med destillater, som innbefatter diesel og fyringsolje, steg med 57.000 fat til 132,1 millioner fat. Her var det ventet en økning på 600.000 fat.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i oktober, 118,14 dollar. Dette er en økning på 1,6 prosent og prisene er nå 64 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,79% til 11.502,51

Nasdaq +0,87% til 2.382,46

S&P 500 +0,80% til 1.281,66

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?