NA24.no

Ordretørke for verftsgigant

Sist oppdatert:
Verftsgruppen STX Europe snudde kontantstrømmen i pluss, men opplever ordretørke.

Tidligere Aker Yards ASA, nå STX Europe AS, har lagt frem sin rapport for første kvartal, og den viser fortsatt underskudd for Europas ledende verftskonsern. Konsernet er likevel fornøyd med å ha snudd kontantstrømmen fra driften tilbake i pluss.

NA24 - din næringslivsavis

De ventes imidlertid utfordrende tider for bransjen som følge av de svake shipping- og offshoremarkedene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fortsatt høy aktivitet
STX Europe gikk inn i finanskrisen med velfylte ordrebøker, spesielt innen offshoresegmentet, men merker nå utfordringene hos kundene hva gjelder vilje og finansiell kapasitet i forhold til nybygging.

Ifølge styret så har de fleste verftene i gruppen fortsatt ordre som sikrer kapasitetsutnyttelsen fremover, men dagens mangel på nye ordre skaper usikkerhet for verftene utover dagens ordrebok. Dette gjelder både innen cruisesegmentet og offshoresegmentet. Dette gjør at gruppen venter betydelig lavere antall nye ordre gjennom 2009 sammenlignet med de siste årene.

Ordreboken lå ved utgangen av første kvartal på 38 milliarder kroner etter en ordreinngang på kun 380 millioner kroner. Ved utgangen av samme periode i fjor hadde konsernet ordre inne for 61,6 milliarder kroner.

Fortsatt rødt
Selv om STX Europe har hatt en økning i driftsinntektene i første kvartal 2009 sammenlignet med samme periode i fjor, så ble bunnlinjen klart svakere. Den eneste lyspunktet er at den negative kontantstrømmen fra fjerde kvartal i fjor, nå er snudd i pluss, dog kun med 6 millioner kroner fra driften.

Driftsinntektene endte på 8.779 millioner i fjerde kvartal, opp fra 7.471 millioner i første kvartal i fjor. Det ga et driftsresultat på minus 99 millioner kroner, mot pluss 117 et år tidligere.

Resultatet før skatt endte på minus 227 millioner kroner, mot pluss 76 millioner for et år siden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere