*Nettavisen* Økonomi.

Orkla raser på børs - Kjempesmell for Hagen

NEDTUR: Orkla konsernsjef Peter A. Ruzicka (th) og Svein Erik Hagen, styreleder og største aksjonær i Orkla. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Stein Erik Hagen går på kjempesmell fredag som følge av pessimistiske aksjeanalytikere.

06.04.18 12:02

Matvaregiganten Orkla, som står bak kjente merkevarer som Grandiosa, Jordan, Lano, Nidar og Fun, raser på børsen fredag. Aksjen er ned hele 5,52 prosent.

Det betyr at børsverdien til selskapet er redusert med 4,85 milliarder kroner i løpet av få timer, noe som er dårlige nyheter for Orklas storeier og styreleder Stein Erik Hagen.

Han kontrollerer 19,05 prosent av Orkla gjennom familieselskapet hans Canica. Aksjeposten er blitt hele 924 millioner mindre verdt på få timer som følge av aksjenedturen.

Les også: Nordmenn strømmer over grensen for å kjøpe billig godteri

Mistet troen

Hovedgrunnen til nedturen er at flere meglerhus har mistet troen på selskapet og anbefaler salg av Orkla. Både Carnegie og DNB Markets kom med oppdateringer hvor de endrer sin anbefaling til selg.

DNB Markets-analytiker Ole Martin Westgaard nedjusterer forventningene til Orkla, og ender dermed på en salgsanbefaling.

«Vi tror investorene vil forbli lunkne ettersom multiplene er høye i en historisk kontekst, og den underliggende omsetningsveksten er lav», skriver Westgaard i oppdateringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

NEDTUR: Orkla raser på børsen fredag. Foto: Infront

Sliter i Norge

Han påpeker at Orkla fortsetter å slite i med å øke omsetningen i sine nøkkelmarkeder Norge, Sverige og Danmark, som er 60 prosent av Orkla samlede omsetning. Han viser til at Orkla allerede har en høy markedsandel i flere viktige kategorier.

Les også: Dagligvarekjedene selger flere tonn med «sunt smågodt» hver dag

«Utover det, noterer vi at omsetningen i Norge, Orklas største marked», faktisk var svakt ned på årsbasis i 2017», skriver han.

Noe likende påpeker Carnegies Preben Rasch-Olsen når han nedgraderer fra kjøp til hold, ifølge TDN Direkt.

Meglerhuset trekker frem at selskapet ser ut til å møte motvind i det norske markedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag