NA24.no

Osama bin Fiasko

Osama bin Ladens forsøk på å destabilisere den globale økonomien med terror har vært en komplett fiasko.

(NA24-KOMMENTAR): Det er nå to dager siden femårsdagen for terrorangrepene 11. september 2001. De fleste, men ikke alle, innser at dette var en udåd, en menneskelig tragedie og en historisk hendelse.

Med et par dagers avstand til selve dagen, er det også verdt å se på de økonomiske konsekvensene av angrepene. For det er liten tvil om at hensikten til Osama Bin Laden og hans terrornettverk er å skape en frykt som skader og aller helst ødelegger Vestens økonomi.

Skaper frykt
Frykt har han nok skapt. Men den er i liten grad reell. Uansett hva slags våpen han får tak i, vil Osama bin Laden ikke komme i nærheten av de katastrofale resultatene av to verdenskriger og det som kunne blitt resultatet av tiår med atomtrusler under den kalde krigen.

I underkant av 3000 mennesker døde under angrepene 11. september 2001. For å sette det i perspektiv, så døde rundt 60 millioner under andre verdenskrig. Nær 50.000 amerikanere dør årlig i trafikken.

Økonomien går som før
Økonomisk har ikke terroren hatt noen vesentlig negativ betydning.

USAs økonomi har vokst robust de siste årene, det samme har verdensøkonomien. Vi har bak oss en oppgangsperiode i verden vi må 30 år bakover i tid for å finne maken til. Vi har sett økt handel og global integrasjon, tross strengere sikkerhet og økt fremmedfrykt.

Børsene var allerede inne i en bratt nedtur i september 2001, men de siste tre-fire årene har vært en god børsperiode. De aller fleste børsindekser står klart høyere enn de gjorde før angrepene i september 2001. Dow Jones-indeksen i USA er bare noen små skritt fra tidenes høyeste notering.

Inflasjonen i de fleste land er lav, rentenivået stort sett moderat og arbeidsledigheten på vei ned.

Oljeprisen er høy, og en del av dette kan tilskrives terrorfrykt og uroligheter i Midtøsten. Men en viktigere grunn er nok den voldsomme etterspørselsveksten fra land som Kina og India, som for alvor har tatt sine plasser i den globale markedsøkonomien.

Alt er selvsagt ikke rosenrødt. Det er vanskelig å se noen en lykkelig utgang i Afghanistan og Irak, store muslimske grupper i Vesten er dårlig integrert, og situasjonen rundt Israel er en verkebyll. I USA bidrar krigføringen i Irak til store underskudd på statsbudsjettet.

Ingen grunn til panikk
Men så lenge vi i Vesten unngår å la oss lure med på Osama bin Ladens middelaldervisjon om en religiøs verdenskrig, får han heller fortsette å sende ut en selvmordsbomber i ny og ne fra fjellhulen sin i Pakistan, Afghanistan eller hvor han måtte være.

Det er faktisk en fare vi kan leve med inntil han blir tatt.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Kastrert av Valla
Fortjent innsidesmell
Europas viktigste politiker
Forskning eller politikk?
Riktig diagnose, tvilsom behandling
Stalin på jordet
Fremmedfrykt i næringslivet
Gjedrems gradestokk
Guru med grums i glasskula
Alt var bedre før
Kraftsosialister i forbrukerforkledning
Privatiser Posten
Det evige eksportmaset
Het sommer i Italia
Bill Clintons «tough love»
Bare noen milliarder til, please!
Børsens mørkemann
Kraftig dårlige forslag
Boligskatt kan gi svarteper
Tomt i Union-manesjen
Flykter fra drittværet
En runde til med øl

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere