NA24.no

Oslo best i Europa

Sist oppdatert:
Oslo Børs peker seg ut som det sterkeste av de europeiske aksjemarkedene.

Oslo Børs er klart best i Europa onsdag ettermiddag. De andre aksjemarkedene faller, mens hovedindeksen i Oslo løftes 0,99 prosent til 403,19 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om det ble oppgang første dag etter påske på Oslo Børs, var oppturen ved børsene i Europa og i Norden langt friskere. Dermed har det norske aksjemarkedet noe å ta igjen. Samtidig har oljeprisen igjen etablert seg godt over 100 dollargrensen, hvor den lå og vaket tirsdag.

Europa ned
Frykt for at det kan komme nedskrivninger fra de europeiske bankene sender børsene i Europa ned. Den tyske indeksen DAX faller 0,29 prosent og får følge av FTSE 100 i London som er ned 0,54 prosent. I Paris faller CAC 40 0,52 prosent etter at den franske finansministeren spår lavere vekst og større underskudd i handelsbalansen.

Samtidig har den sjefen for den europeiske sentralbanken, Jean Claude Trichet, i en tale gitt klart uttrykk for at inflasjonen i landene som hviler seg på euro fortsatt skal bekjempes. Som virkemiddel advarer Trichet om å benytte seg av høyt rentenivå for å reduserer prispresset i økonomien.

Antall ordre faller i USA. Det fikk markedet til å reagerer ned. Les mer: Overraskende fall i ordrene

Konkurrent forsinket
Spillutviklingsselskapet Funcom stiger 13,10 prosent til 28,50 kroner. En av konkurrentene sliter med forsinkelser i forbindelse med lanseringen av et online-spill. Electronic Arts opplyser at «Warhammer Online: Age of Reckoning» ikke blir klar til lansering før til høsten. Opprinnelig skulle spillet var sluppet i første kvartal, men ble utsatt til andre kvartal. Nå blir det nok en utsettelse, skriver Eurogamer.

Offshoreselskapet Sevan Marine er i skuddet. I en fersk analyse har Morgan Stanley tatt opp dekningen av Sevan med en overvekt-anbefaling. Dette gjør at aksjekursen stiger markant. Merrill Lynch er sammen med Glinir og ABG Sundal Collier de største nettokjøperne i aksjen, og det amerikanske meglerhuset står bak 42,4 prosent av nettokjøpene. Aksjekursen stiger 7,02 prosent til 64,75 kroner.

Yara er en annen aksje som også anbefales av meglerhus. Merrill Lynch har ifølge TDN Finans jekket opp kursmålet til 355 kroner fra 345 kroner. Aksjen stiger 1,08 prosent til 282,50 kroner.

Bulk på vei opp
Tørrbulkratene viser igjen bedring. Kontrakten for «capesize»-skip som gjelder andre kvartal ble sist notert til 133.500 dollar per dag, viser en oversikt fra Imarex over forwardmarkedet onsdag formiddag. Tirsdag endte samme kontrakt på 127.656 dollar per dag på timecharterbasis. Forwardratene for «panamax»-skip er opp onsdag, med andre kvartalskontrakten sist handlet på 68.750 dollar per dag, mot en sluttkurs tirsdag på 66.255 dollar.

Samtidig med at ratene peker opp i papirmarkedet, blir tørrbulkaksjene sendt oppover. Golden Ocean klatrer 5,23 prosent til 26,15 kroner. Jinhui Shipping følger etter med en oppgang på 4,60 prosent til 47,80 kroner.

Oljeprisen holder seg stabilt i forkant av oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Forventninger om lavere oljelagre støtter opp under oppgangen. Dollaren fortsetter å svekke seg og det forsterker støtten i prisnivået. Et fat nordsjøolje med levering i mai koster 101,53 dollar ved råvarebørsen i London. StatoilHydro stiger 0,40 prosent til 151,60 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere