NA24.no

Oslo best i Europa

Sist oppdatert:
Oslo Børs er igjen det suverent beste stedet å være.

Optimismen virker ustoppelig på Oslo Børs. Oljeprisen lar seg heller ikke stoppe og setter stadig nye rekorder. Det er avgjørende for det norske aksjemarkedet og medfører at analytikerne hever forventningene til inntjeningen til selskapene.

NA24 - din næringslivsavis

Mens resten av Europa er i rødt stiger hovedindeksen på Oslo Børs 1,15 prosent til 512,06 poeng. På det høyeste har indeksen vært oppe i 515,86 poeng.

Oljen i 130
Oljeprisen har nå passert 130 dollar fatet. Det gjelder frontkontrakten til den amerikanske lettoljen WTI, mens nordsjøoljekontraktene er holder seg akkurat under 130 dollar fatet.

Oppgangen skjer samtidig som dollaren svekker seg, men det er også knyttet en del spenning i forkant av de ukentlige oljelagertallene fra USA. De kommer onsdag ettermiddag.

Tar opp Statoil og Frontline
StatoilHydro viser også god gammel form. Selv om aksjen tilsynelatende blir sendt ned 1,81 prosent eller rundt 3,80 kroner til 206,70 kroner, gir ikke det et korrekt bilde. Aksjen noteres uten rett til utbytte på 8,50 kroner, så i realiteten stiger aksjekursen. StatoilHydro er også med på Galtvort-prospektet der det er påvist gass i den første letebrønnen. Gassen ble påvist i sandsteiner i mellomjura, men størrelsen på funnet er foreløpig ikke avklart.

Meglerhuset Societe Generale har oppjustert kursmålet i StatoilHydro til 250 kroner fra 225 kroner.

Samtidig har UBS jekket opp Frontline-aksjen til 240 kroner fra 220 kroner. Aksjekursen er helt flat på 333 kroner, men har satt ny rekord på 339 kroner per aksje. Da var rederiet verdt godt over 25 milliarder kroner. Oppgangen kommer samtidig med at ratene i tankmarkedet beveger seg oppover.

Olje i toppen
De små oljeselskapene stjeler mye av oppmerksomheten på børsen. Det kanadiske selskapet Questerre blir løftet 41,49 prosent til 26,60 kroner etter at de kan melde om at de sammen med partner Talisman Energy Canada vil gjennomføre et større pilotprogram for å vurdere hvorvidt de ukonvensjonelle gassforekomstene i St. Lawrence Lowlands er kommersielle.

De to partnerne vil nå investere over 100 millioner dollar i prosjektet som vil bestå av en rekke boringer både vertikalt og horisontalt.

CanArgo stiger 25,89 prosent til 1,41 kroner. Aksjen gjorde det sterkt i USA tirsdag kveld. Samtidig innførte Transeuro Energy en børspause i Transeuro Energy for å undersøke kursutviklingen. aksjen steg plutselig 16,55 prosent til 1,62 kroner.

Europa i rødt
I Europa får markedet avsmak av de nye oljeprisrekordene. Blant annet leder bilprodusentene og flyselskapene aksjene nedover. Frykten er at de skyhøye råvareprisene vil føre til kostnadsinflasjon og at det vil går ut over lønnsomheten til selskapene senker aksjemarkedene.

De amerikanske indeksfuturene peker også mot en nedgang. Nasdaq-futuren er ned 0,26 prosent, mens S&P 500-futuren faller 0,10 prosent. Dow Jones Indicative blir sendt ned 0,51 prosent. Den skyhøye oljeprisen skremmer aksjemarkedet.

Spår nye milliardtap
Aksjemarkedet venter ellers spent på referatet etter det forrige rentemøtet til den amerikanske sentralbanken. Økonomene er på jakt etter signaler om den videre utviklingen for renten, og er spent på om det kommer noen avsløringer om nye synspunkter på kredittkrisen og utsiktene for inflasjonen.

Nå går det spekulasjoner om at de største investeringsbankene i USA har gått på en smell i andre kvartal. Denne gangen er det for å sikre seg mot ytterligere tap knyttet subprimekrisen som koster dyrt. Wall Street Journal skriver at de største meglerhusene må ta store nedskrivninger som følge av sikringskontrakter som er blitt verdiløse etter aksjeoppturen i andre kvartal.

Blant de verste skal være Lehman Brothers som kan komme til å nedskrive et papirtap på hele 2 milliarder dollar. Morgan Stanley trekkes også frem, mens Goldman Sachs og Merrill Lynch skal ha mindre tap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere