NA24.no

Oslo-bommen skal koste 160 kroner når lufta er verst


FORURENSET: Oslo-bommen blir dyrere på svært forurensede dager.
FORURENSET: Oslo-bommen blir dyrere på svært forurensede dager.
Sist oppdatert:
Bomavgiften i Oslo blir fem ganger så høy på dager med spesielt høy forurensning. Det har bystyret vedtatt.

Det betyr at én passering i bomringen vil koste 160 kroner på dager med akutt høy luftforurensning, ifølge Aftenposten. Forslaget ble vedtatt med stemmene til byrådspartiene Ap, MDG og SV, samt KrF, Venstre og Høyre.

– Jeg håper vi ikke kommer i en situasjon hvor vi må femdoble bompengene, men hvis alternativet er at tusenvis må holde seg inne på grunn av farlig luft, mener vi det er et nødvendig tiltak, sier samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

LES også: Oslos byråd vil femdoble bompengene til vinteren

Vedtaket innebærer at de som må kjøre bil, fortsatt har mulighet til det, uansett hvilket fossilt drivstoff bilen kan gå på. Samtidig blir det gratis kollektivtrafikk i Oslo og Akershus de aktuelle dagene etter krav fra Høyre og Venstre.

Akershus fylkesting fattet tilsvarende vedtak mandag.

– Dette tiltaket er bedre enn et totalforbud mot dieselbiler. For med dette vil man ha muligheten til å kjøre inn til Oslo mot å betale en høyere pris, sa Høyres Eirik Lae Solberg fra talerstolen.

Oslo kommune må ha godkjennelse fra Samferdselsdepartementet før bomavgiften kan økes så kraftig. Hvis kommunen får grønt lys, vil bilistene få tolv timers varsel før de midlertidige bomavgiftene kommer på plass.

LES mer: Slik får de budsjettet gjennom i Stortinget

FORURENSING: Oversiktsbilde over Oslo. Bomavgiften i Oslo blir fem ganger så høy på dager med spesielt høy forurensning.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere