*Nettavisen* Økonomi.

Oslo Børs dratt med i bratt aksjefall

Oslo 20150715. Inngangspartiet til Oslo børs i Oslo sentrum. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oslo 20150715. Inngangspartiet til Oslo børs i Oslo sentrum. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Knallrød dag på børsene i Europa.

Oslo Børs fulgte med i bratte fall på internasjonale børser tirsdag.

Ved stengetid var hovedindeksen ned 1,34 prosent til 579,29 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 falt 2,4 prosent.

Heller ikke fra oljemarkedet var det drahjelp å få, med nordsjøoljen ned 1,6 prosent gjennom dagen til 48,1 dollar per fat.

Børsen største selskap fulgte med oljeprisen og falt 1,2 prosent, DNB var ned 2 prosent, Telenor var ned 1,3 prosent og Hydro falt 1,3 prosent.

REC skvises i handelskrig
REC Silicon hentet seg inn fra et kraftig fall i tidlig handel og endte ned 0,9 prosent.

Solenergiselskapet varslet tirsdag at handelskrigen mellom USA og Kina innen solar kan tvinge frem en nedstenging av den gjenværende produksjonen ved Moses Lake i Washington, USA.

Hvis solarhandelskrigen fortsetter, med 57 prosent toll på silisiumimport inn til Kina, vil det medføre at produksjonskapasiteten stenges ned og rundt 400 av 720 ansatte vil bli sagt opp, skriver REC i en børsmelding.

Kansellerer milliardkontrakt
Riggselskapet Seadrill har fått beskjed fra Husky Oil Operations om kansellering av borekontrakten for riggen West Mira.

Kontrakten til Seadrill ble opprinnelig tildelt i fjerde kvartal 2012, for operasjoner i Canada og Grønland, med et estimert totalt inntektspotensial på rundt 1 milliard dollar.

På grunn av sen levering av nybygget ble partene tidligere enige om en reduksjon i dagraten. Deretter ble byggekontrakten for West Mira kansellert av Seadrill i forrige uke, på grunn av leveringsforsinkelsen.

På Oslo Børs steg Seadrill 1,2 prosent.

Nytt kursras
I Europa, hvor Volkswagen-skandalen sender bølger gjennom bilindustrien, falt Frankfurt-børsen 3,3 prosent.

Utslippsskandalen i Volkswagen vil trolig bli en kostbar affære for den tyske bilprodusenten, og i aksjemarkedet blør aksjonærene.

På Frankfurt-børsen falt Volkswagen-aksjen på nytt tirsdag etter at Volkswagen opplyser at det setter til side 6,5 milliarder euro. Det skal dekke regningen for utslippsjukset som nå omfatter rundt elleve millioner biler verden over.

Mens Volkswagen tapte nær en femtedel av markedsverdien i går, ramlet aksjen over 18 prosent i dag. Samlet er dermed aksjeverdier på nærmere 25 milliarder euro barbert bort på to dager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.