*Nettavisen* Økonomi.

Oslo Børs i revers

Etter flere dager med sterk oppgang gikk Oslo Børs i revers torsdag. Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Men børsjubel etter storkontrakt for Kværner.

Etter flere dager med sterk oppgang gikk Oslo Børs i revers torsdag.

Hovedindeksen falt 1,34 prosent til 614,66 poeng, tynget av nedgang for flere tungvektere.

I oljemarkedet steg nordsjøoljeprisen 1,5 prosent gjennom dagen, til 52,1 dollar per fat, men er fortsatt noe ned det siste døgnet.

Børsens største selskap Statoil, som har steget kraftig den siste uken, falt 3,3 prosent, mens DNB var ned 1,5 prosent, Telenor falt 1,4 prosent og Hydro var ned 2,5 prosent.

Les også: Statoil varsler om oljeutslipp

Kontraktjubel i Kværner
Langt bedre ble dagen for det Kjell Inge Røkke-tilknyttede verftkonsernet Kværner.

Kværner sikret i dag den tredje kontrakten for stålunderstell til Johan Sverdup-feltet, og ble belønnet med en oppgang på 9,9 prosent på Oslo Børs.

Les mer: - Dette er en hyggelig bonus og Får milliardkontrakt

Kontrakten til Kværner omfatter ingeniørtjenester, fabrikasjon og bygging av stålunderstellet til prosessplattformen på Johan Sverdrup, og har en verdi på rundt 1 milliard kroner.

Stålunderstellet veier 17.700 tonn og skal bygges ved verftet i Verdal og installeres på Johan Sverdrup-feltet sommeren 2018.

- De kunne vinne opp til de to siste kontraktene og får den ene. Jeg gjør ingen endring i estimatene på bakgrunn av dette. Det er ganske nøytralt, sier analytiker Eivind Tønnesen i Swedbank til Nettavisen Stocklink.

- Ikke rare greiene
Swedbank venter at brutto driftsmargin (EBITDA) for Kværner i kontrakten er på mellom tre og fem prosent.

- Jeg tviler på at det er over fem prosent i dagens marked. Det blir da kanskje 30 til 50 millioner kroner i EBITDA-bidrag. Det er ikke rare greiene når du har en markedsverdi på mellom 1,3 og 1,4 milliarder kroner. Men alternativet er negativ EBITDA, sier Tønnesen.

- Jeg tipper at de har bydd inn rundt fem prosent. Men hvis man ser på historien til Kværner Verdal så blir det ikke fem prosent. Det blir nok lavere enn det, i hvert fall når det er såpass prispress og tøffe tiltak som er gjort, sier analytiker Tord Aasen Augestad i Arctic Securities.

- Ikke mye der ute
Analytikerne ser imidlertid mørkt på utsiktene for nye store kontrakter til Kværner, som ved utløpet av andre kvartal hadde en ordrebok på 17,7 milliarder kroner.

- Det er ikke så mye der ute som Kværner kan vinne. Det er sikkert enkelte små kontrakter, men ikke noe stort, sier Augestad.

- Ordreboken i seg selv er ganske god. Utsiktene for kontrakter er ikke gode, sier Tønnesen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag