Oslo Børs i verdenstoppen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Med en oppgang på 6,1 prosent var Oslo Børs blant de beste børsene i verden i oktober

En gjennomgang meglerhuset Nordnet har gjort, viser at Oslo Børs var blant de beste børsene i verden i oktober. Oslo Børs endte oktober på 404,62 poeng, og er med det på høyeste notering siden september 2008.

Nordnet skriver videre at vinneraksjen i oktober ble Nexus med en oppgang på 94 prosent. Aksjen som falt mest var Bionor Pharma med minus 83 prosent. Største meglerhus målt i volum var DnB NOR, mens Nordnet Bank var største meglerhus målt i transaksjoner.

Delte investorer
Til tross for den gode oppgangen, er investorene delt om den videre utviklingen.

- De private aksjesparerne er delte, og vi har like mange som har kjøpt aksjer som har solgt aksjer i perioden. Norsk Hydro og Statoil var favorittene i oktober, mens RCL og Yara er på listen over de mest solgte aksjene, skriver Anders Skar daglig leder i Nordnet Norge i meldingen.

Totalt ble det gjort 3,1 millioner transaksjoner på Oslo Børs i oktober, og det ble omsatt aksjer for 293 milliarder. Privatpersoner hos Nordnet, Netfonds, E*Trade og Skandiabanken stod for 13,4 prosent av transaksjonene og 10,5 prosent av volumet. Mens Oslo Børs totalt sett økte antall transaksjoner med 5,5 prosent og volumet med 15,7 prosent, v

- Selv om vi ser en liten økning fra september, er fortsatt aktivitetsnivået hos private aksjesparere og tradere lavt historisk sett. Sammenlignet med oktober i fjor ser vi en reduksjon på rundt 30 prosent målt i både antall handler og omsatt volum, skriver Anders Skar.

Liker REC og Hydro
Skar mener at han merker at de private investorene har blitt mer positive.

- Vi synes å merke et lite stemningsskifte blant våre kunder. Vi har hatt en god børs over en lengre periode nå, og dette bidrar til større optimisme og økt risikovilje hos kundene, skriver Skar.

De mest populære aksjene å handle i oktober var tradisjonelle OBX-aksjer, med REC og Yara i spissen, i tillegg til Bull- og Bearfond. Også kjøpssiden domineres av OBX-aksjer, med Norsk Hydro, Statoil, REC, DnB Nor og Orkla i spissen. De mest solgte aksjene i oktober var RCL, Yara, Sevan Marine og Aker Solutions.

- Selv om privatpersoner er splittet med hensyn til børsutviklingen, ser vi en generell trend mot å selge og ta gevinst i aksjer som har utviklet seg godt den siste tiden. I stedet kjøper de heller aksjer som har falt mye tidligere, eller aksjer som ikke har hengt med i den positive børsutviklingen den siste tiden, skriver Skar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Oslo Børs

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag