*Nettavisen* Økonomi.

Oslo Børs måtte stenge

Det som ikke skulle skje, skjedde på børsen torsdag.

09.02.06 10:48

Oslo Børs var stengt som følge av en teknisk svikt i handelssystemet i Stockholm. Også de andre nordiske børsene måtte stenge. All handel i det nordiske verdipapirmarkedet stod derfor stille på morgenkvisten torsdag.

De tekniske problemene med Saxess-systemet forårsaket at all handel stoppet opp i 50 minutter, mellom klokken 09.16 og 10.05.

- Vi måtte ta ned all handel i aksje- og rentemarkedet slik man gjorde på de andre nordiske børsen, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til TV 2 Nettavisen.

- Dette systemet opereres fra Stockholm. Årsaken kjenner vi ikke til. Dette er noe av det mest uheldige som kan skje en børs, fortsetter Olsen.

To hendelser i fjor
Det er ikke ofte handelen må stoppe på børsen. Totalt var det to slike hendelser i fjor.

Det spesielle denne ganger er at handelen stoppet i alle nordiske markedet. Det skjer veldig sjelden.

- Årsakene er forskjellige. Tidligere har det for eksempel vært linjesvikt - altså problemer med telelinjene - som har stoppet handelen. Da stopper det som regel bare ved en av børsene, sier Olsen.

Stor aktivitet
Da handelen startet opp igjen ved titiden torsdag formiddag, var det stor aktivitet. Derfor er ikke Olsen spesielt redd for at dagens hendelse skal resultere i store «tap».

Onsdag ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs for 12 milliarder kroner, mens snittet for januar var på rundt 10 milliarder. På en vanlig handelsdag omsettes det med andre ord aksjer for mer enn en milliard kroner i timen.

- Det er vanskelig å si hvor mye av handelen som er «tapt». Erfaringen tilsier at det handles mer i perioder etter at børsen har vært stengt, sier Olsen, og ser på tallene på sin dataskjerm.

- Ut fra aktiviteten virker det som det nå tar seg inn igjen. Dersom du hadde sett på handelstallene nå, er det ikke sikkert du ville registrert at det hadde vært en hendelse. Det ville virket som en dag med litt lav aktivitet, sier Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag