Oslo Børs raser

Elendigheten har nådd det norske aksjemarkedet.

06.11.08 10:26

Massive fall på børsene i USA og Asia tvinger Oslo Børs nedover. At oljeprisen fortsetter nedturen hjelper heller ikke.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen faller 5,04 prosent til 257,63 poeng torsdag morgen.

Følg utviklingen på Oslo Børs

Massive fall
Onsdag kveld ble reaksjonene på Wall Street kraftige. Gevinstsikring og fornyet frykt for tilstanden til den generelle økonomien satte et knallrødt punktum for en oppgang på rundt 20 prosent siden bunnen i slutten av oktober. De tre toneangivende indeksene Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 falt alle mer enn 5 prosent.

Les mer: Bakrus på Wall Street

I Asia fikk pessimistiske utsikter fra blant annet Toyota og svake resultater fra Rupert Murdochs medieimperium News Corp. aksjekursene til falle kraftig.

Les mer: Aksjestup i natt

Oljeprisen ned
I løpet av morgentimene torsdag har nedturen for oljeprisen fortsatt etter at kontraktene på råolje falt kraftig onsdag ettermiddag og kveld. Den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene viser at råoljelagrene var uendret i forrige uke, men en overraskende vekst i drivstofflagrene får markedet til å spekulere i et fall etterspørselen.

Les mer: Kraftig oljeprisfall

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i desember omsatt for 60,50 dollar. Det er en nedgang på 2,21 prosent.

Fallet i råvaremarkedet preger aksjene på Oslo Børs og StatoilHydro blir sendt ned 3,26 prosent til 139,60 kroner. Yara-aksjen faller 6,70 prosent til 142,75 kroner. Verre går det med solenergiselskapet REC som blir sendt ned 8,06 prosent til 71 kroner.

Resultatfokus
Resultatene fortsetter å renne inn fra selskapene på Oslo Børs. Supplyrederiet Deep Sea Supply kommer med dårlig nytt til aksjonærene. Lavere kontantbeholdning etter at tre skip har vært tørrdokk og lavere visibilitet gjør at de tar en pause fra å gi utbytte. Resultatet viser en bedring på driften, men tap på aksjeinvesteringer svekket bunnlinjen. Aksjekursen faller 14,67 prosent til 11,05 kroner.

Les mer: Deep Sea dropper utbytte

Riggselskapet Petromena faller 14,37 prosent til 5,54 kroner.

Offshorerederiet DOF fikk et underskudd i tredje kvartal etter store valutatap. På driften viser selskapet en vekst. Aksjen faller 5,88 prosent til 32 kroner, men det skjer på lavt volum.

Norske Skog la frem et milliardunderskudd for tredje kvartal, og viser også et tap på driften dog ikke fullt så dårlig som analytikerne hadde ventet. Papirprodusenten leverer også bedre driftsinntekter enn hva markedet forventet, men advarer mot effekten av finansuroen. Blant annet er de villig til å foreta nye kutt i produksjonen og merker en dempet etterspørsel etter papir. Aksjen faller 5,26 prosent til 23,40 kroner.

Les mer: Norske Skog taper milliarder

Europa i rødt
I Europa har dårligere resultater fra flere av de største selskapene i verden ført til et bredt børsfall. Blant annet har Toyota varslet svakere resultater og kutter utsiktene. Faren er at problemene som har dukket opp i verdensøkonomien skal slå svært negativt ut på resultatene til selskapene.

Den tyske DAX-indeksen blir sendt ned 3,3 prosent, mens FTSE-100 i London faller 2,7 prosent. I Paris blir CAC 40-indeksen sendt ned 3,4 prosent. I Sverige faller OMXS30-indeksen 3,6 prosent og følges av børsen i Helsingfors som faller 3,5 prosent. Den danske børsen i København opplever et fall på rundt 2 prosent.

Følg utviklingen på børsene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.