*Nettavisen* Økonomi.

Oslo Børs til værs

Nå kan investorene glede seg over solid opptur.

18.09.08 12:15

Rett i forkant av lunsjtider har oppturen på Oslo Børs blitt ytterligere styrket. Det skjer samtidig som oljeprisen trekker oppover.

NA24 - din næringslivsavis

Oslo Børs blir løftet 3,25 prosent til 335 poeng, men har opplevd en svært turbulent start på sesjonen. Hovedindeksen har svingt mellom pluss og minus.

1.000 milliarder
Sentralbankene i USA, Sveits, Japan, Storbritannia og Canada kommer med sine tiltak for å bedre situasjonen i finanssektoren. Tilliten til kredittmarkedet er på et bunnivå og har rammet muligheten til å låne penger. Som et ekstraordinært tiltak gjør sentralbankene 180 milliarder dollar eller rundt 1.050 milliarder kroner tilgjengelige.

Les mer:Krisepakke fra sentralbanker

- Istedenfor å kutte styringsrenten som ikke nødvendigvis hadde hjulpet noe særlig annet enn på veldig kort sikt, bidrar dette til etterlengtet kapital i markedene. Aksjemarkedene reagerer dermed positivt etter å ha startet negativt etter gårsdagens kraftige fall i USA ledet an av nye spekulasjoner, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Ikke alle er sikre på at dette er nok.

- - Dette er et tiltak for å bedre tilstanden i pengemarkedene. Vi ser på det som positivt og håper det vil roe ned situasjonen. Spørsmålet er om det er nok, sier analytiker Katrine Boye i Nordea Markets til NA24.

Forsiktig i Europa
Nyheten om at Lloyds nå kjøper boliglånsbanken HBOS fjerner også noe av usikkerheten som råder. Situasjonen viser at det som skjer i den amerikanske finanssektoren ikke er begrenset til USA, men at bankene i Europa også har store utfordringer.

Les mer: Danner bankkjempe for 130 milliarder

I Europa er også situasjonen noe lysere. Tilskuddene fra sentralbankene og løsningen der Lloyds redder HBOS sender børsene oppover. Best går det i London der FTSE 100-indeksen løftes 1,5 prosent. I Tyskland stiger DAX-indeksen 0,6 prosent. I Paris er CAC 40-indeksen opp 0,40 prosent. I Sverige stiger børsen i Stockholm 0,8 prosent, mens København er opp forsiktige 0,3 prosent.

Tungvekterne i tet
Her hjemme er det tungvekterne som leder an i oppgangen, men det svinger fort. Yara stiger 4,22 prosent til 235 kroner. Toppsjefen til en av konkurrentene var onsdag ute og snakket varmt om sine egne forventninger.

Konsernsjef Mike Wilson i det nordamerikanske gjødselkonsernet Agrium holdt i New York onsdag hvor han trakk frem at det er et enormt potensial selskapets inntekter. Det skyldes den høye prisen på og etterspørselen etter gjødsel. Wilson sa at Agrium på dagens pris- og kostnadsnivå kan tjene 15 til 17 dollar per aksje årlig, melder Reuters.

Agrium har ikke guidet for 2008, men analytikerne estimerer at selskapet vil få et resultat på 10,20 dollar per aksje i 2008 og 12,72 dollar per aksje for 2009, viser estimater innhentet av Thomson Financials.

John Fredriksens Seadrill melder torsdag om en kontrakt verdt 1,8 milliarder kroner. Kontrakten gjelder den halvt nedsenkbare lekterriggen «West Alliance» og gjelder over 5 år. Aksjen stiger 6,55 prosent til 126 kroner.

Oljen stiger
Oljeprisen fortsetter oppturen etter å ha vært tynget noe i morgentimene. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje omsatt for rett rundt 94 dollar per fat. Det sørger for at StatoilHydro blir sendt opp 3,60 prosent til 138,10 kroner.

Redningspakken ser ut til å hjelpe for de norske finansaksjene også. DnB Nor blir løftet 5,97 prosent til 52,40 kroner, mens Storebrand er opp 4,18 prosent til 36,15 kroner.

REC stiger 3,62 prosent til 107,25 kroner. Aker Solutions er opp 6,05 prosent til 100,75 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.