NA24.no


OLJEFALL: Enda en dag med nedgang i oljeprisen preget Oslo Børs mandag.
OLJEFALL: Enda en dag med nedgang i oljeprisen preget Oslo Børs mandag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Oslo Børs dratt ned av historisk oljeprisfall

Sist oppdatert:
Bred nedgang på Oslo Børs. Dolphin slår seg selv konkurs.

En ny dag med oljeprisfall til historisk lave nivåer preget markedene mandag.

Ved stengetid var hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,58 prosent til 585,42 poeng, mens nordsjøoljen falt 2 prosent til 37,5 dollar per fat, den laveste oljeprisen siden finanskrisen for syv år siden.

Heller ikke i andre regioner var det mye optimisme å spore mandag. De fleste Asia-børsene endte i rødt, mens samleindeksen Stoxx Europe 600 var ned 0,8 prosent og USA-børsene åpnet flatt.

Oljeprisen er nå ned 15 prosent siden den første fredagen i desember, da OPEC ikke kom til enighet om produksjonskutt, men heller valgte å holde oljekranene vidåpne. Oljekartellets produksjon har steget til det høyeste på flere år i et allerede overforsynt oljemarked. I tillegg er det ventet enda mer olje fra Iran neste år når sanksjonene mot landet heves.

På Oslo Børs er nå årets oppgang blitt barbert til 1,6 prosent.

Les også: - Skrekkscenarioet er 20 dollar fatet

Dolphin slår seg selv konkurs
På Oslo Børs blir seismikkselskapet Dolphin Group det første som går overende i kjølvannet av oljepriskollapsen og de påfølgende innstrammingene i oljeselskapenes pengebruk.

Selskapet, som den siste tiden har forhandlet for å restrukturere gjeld og skaffe friske penger, varslet mandag at det ikke lenger ser grunnlag for videre drift og at det dermed sender inn en begjæring om konkurs.

Den samlede netto rentebærende gjelden til Dolphin var ved utløpet av tredje kvartal på 227 millioner dollar. Etter konkursvarselet er selskapets aksjer og obligasjoner suspendert.

- På grunn av fortsatt forverring i oljeservicemarkedet har Dolphin måttet ta avgjørelsen om å søke konkurs, sier styreformann Tim Wells og Dolphin-sjef Atle Jacobsen i en felles uttalelse.

- Det er en vanskelig avgjørelse, men i lys av uforutsigbarheten i oljeprisen og etterfølgende kutt i pengebruk fra våre kunder har det blitt umulig å ha den nødvendige visibiliteten for å fortsette virksomheten, fortsetter de to.

GC Rieber Shipping, som har hatt tre seismikkbåter leid ut til Dolphin, må nå finne nytt arbeid til båtene. Selskapet har i tillegg rundt 20 millioner dollar utestående hos Dolphin.

- GC Rieber Shipping vil søke å få tilbake utestående og fremtidige krav og tap fra boet, men det er usikkert i hvilken grad kravene vil resultere i betydelig dekning, skriver selskapet i en børsmelding.

Selskapets aksje endte omtrent uendret mandag.

Bred nedgang
Blant de største selskapene var Yara ned 1,7 prosent, DNB falt 2,2 prosent, mens Telenor var ned 1,2 prosent og Statoil falt 0,7 prosent. 

Blant andre oljerelaterte selskaper falt Seadrill med 3,5 prosent, mens indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceselskapene var ned 2,1 prosent. Samtidig falt sjømatindeksen 2,5 prosent.

For flyselskapene er derimot oljeprisfallet godt nytt, og aksjen til SAS ble løftet 1,8 prosent. Flyselskapet har fått luft under vingene på børsen, med en oppgang på 60 prosent hittil i år.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere