NA24.no

Oslo Børs for fulle seil

Sist oppdatert:
Knallsterke shippingaksjer drar børsen.

Er svært sterkt shippingmarked og generelt godt europeisk børsvær hjelper Oslo Børs å stå imot oljefall og finansskandaler.

NA24 - din næringslivsavis

Ved 12.45 tiden står hovedindeksen i 498,56 poeng, opp 0,97 prosent fra mandagens sluttnotering.

Oljefall
Dermed trosser børsen et relativt skarpt fall i oljeprisen. Ved middagstid handles nordsjøoljen for 132,51 dollar, ned 1,63 prosent fra gårsdagens mandagens, og nesten 7,5 dollar under rekorden satt samme dag.

Likevel er StatoilHydro i pluss, opp 0,15 prosent til 199,90 kroner. Ifølge TDN Finans har Olje- og energidepartementets økt eierandelen i StatoilHydro med ytterligere 518.000 aksjer.

Foreløpig er Rec den beste blant børslokomotivene. Solenergikjempen klatrer 6,02 prosent til 145,25 kroner.

Shipping i skuddet
Ellers er shippingaksjene i knallform. Både tank og bulkmarkedet er svært stramt om dagen, noe som gir utslag i skyhøye rater og enorm pengestrøm.

John Fredriksens oljetankrederi Frontline snuser på rekordnivåene fra 2004 med en oppgang på 6,43 prosent til 364 kroner

Bulkrederiene er i enda bedre form. Jinhui hopper 7,08 prosent til 56,75, med Golden Ocean hakk i hæl, opp 7,07 prosent til 31,80 kroner. Med dette sikrer de fjerde og femteplassen på vinnerlisten.

Gledelig resultatvarsel
Aller best er elektronikkonsernet Kitron, som gleder aksjonærene med et positivt resultatvarsel.

- Som følge av økt etterspørsel i markedet og investeringer i produktivitetsforbedrende tiltak forventer Kitron ASA bedre regnskapsmessig resultat i andre kvartal 2008, skriver selskapet i meldingen.

Glade investorer sender aksjen opp 11,33 prosent til 3,34 kroner.

Alle tre aksjene på taperlisten har opplevd handel fra innsiderne, om enn ikke ulovlig sådan.

Dumpingsalg ganger to
Selskapet på alles lepper er Acta. Finanskonsernet må også i dag finne seg i å klatre høyt på taperlisten.

Tirsdag morgen kommer det frem at Fred Ingebrigtsen, som er siktet for innsidehandel i Acta, har fått solgt unna aksjene sine. Han har dumpet dem til en sterkt rabattert pris. Fasiten lyder 8,5 kroner aksjen, 13 prosent under mandagens allerede nedtrykte sluttkurs. Ingebrigtsen har solgt unna alle sine 49.268.547 aksjer, som til sammen utgjør en eierandel på 19,6 prosent i Acta, gjennom det heleide selskapet Spring Holding.

Aksjen faller 10,64 prosent til 8,70 kroner, og inntar dermed tredjeplass på taperlisten.

Likhetstrekk
Historien ligner noe i Seabird Exploration. Aksjen tynges av at en stor aksjepost på om lag 10 prosent har byttet hender med kraftig rabatt.

Posten er omsatt på kurs 10 kroner, som betyr en rabatt på 20 prosent i forhold til sluttkursen mandag. Da endte aksjen på 12,50 kroner.

Salget preger Seabird-kursen, som raser 14,40 prosent til 10,70 kroner.

Faller etter kjøp
Det svenske gruveselskapet IGE inntar andreplassen på den lite prestisjefylte listen. Her har ikke annet skjedd enn at konsernsjef Tomas Fellbom og har kjøpt en kjøpsopsjon på 4,5 millioner. Opsjonen har en innløsningskurs på 2,68 svenske kroner per aksje.

Samtidig har et selskap hvor IGE- er adm. direktør kjøpt en tilsvarende opsjon på 1 million aksjer. Vilkårene er de samme som i Fellboms kjøp.

Den sedvanlig volatile aksjen detter 10,81 prosent til 6,60 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere