NA24.no

Oslo Børs i minus

Sist oppdatert:
Nedturen har innhentet det norske aksjemarkedet.

Oljeprisen faller noe tilbake og da er det ikke nok styrke igjen til å hindre nedgang på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen faller 0,43 prosent til 474,19 poeng, men har tidligere vært over 480-poeng.

Oljen noe ned
Både børsen og oljeprisen hadde en oppløftende innledning på dagen. Drevet av frykt for leveransesituasjonen etter nye angrep i Nigeria og fornyet fokus på Iran steg oljeprisen til nye rekordnivåer mandag kveld. Dollaren viste også noen svakheter. Nå har dollaren hentet seg noe inn, samtidig som oljeprisen faller litt tilbake. Junikontrakten på nordsjøolje blir omsatt for 117,7 dollar fatet. Tidligere var de samme kontraktene over 119,07 dollar noe som er ny rekord.

StatoilHydro stiger 0,48 prosent til 189,90 kroner.

Europa skuffet
Nye skuffelser innen finanssektoren sender børsene i Europa nedover. Det samme skjedde i Asia. Blant skuffelsene er den sveitsiske storbanken UBS som tapte 54,5 milliarder kroner i årets første kvartal. Da er tap på 19 milliarder dollar relaterte til verdipapirer knyttet opp mot råtne amerikanske boliglån medregnet. Nå starter slankeprosessen der arbeidsstokken skal reduseres med 5.500 stillinger. Samtidig er de i forhandlinger om å selge investeringene knyttet til risikable boliglånsobligasjoner for 15 milliarder dollar til investeringsselskapet Blackrock.

Samtidig har forsikringsselskapet Swiss Reinsurance lagt frem resultater som ligger langt under markeds forventninger. Sammen er dette med på å forsterke frykten for at det verste likevel ikke er over knyttet til krisen i kredittmarkedet.

De amerikanske futurene på de tre toneangivende indeksene er alle i minus tirsdag ettermiddag. Marketwatch forklarer dette med at oljeprisen stadig stiger og skaper frykt for at inflasjonene kan tilta. Høye råvarepriser kan medføre stigende inflasjon, og gjøre det vanskeligere for den amerikanske sentralbanken å kutte kutt i USA.

Ventet dårlige tall
- Resultatene vi har fått i dag har ikke vært så gode, sier forvalter Andrea Williams Royal London Asset Management til Bloomberg News.

Forvalteren kvittet seg med sine aksjer i UBS mot slutten av fjoråret, og hun mener dagens skuffelser er større enn fryktet.

- Vi har hatt flere tall fra finanssektoren. Vi ventet å se noen skuffelser, og det er det vi ser nå, sier Williams.

I Tyskland faller DAX-indeksen 0,74 prosent, mens FTSE 100 I London blir sendt ned 0,64 prosent. I Paris blir CAC 40-indeksen sendt ned 0,63 prosent. I Sverige faller OMX-indeksen 0,97 prosent, mens København er ned 0,65 prosent.

Taperne
Beskjeden handel i Apptix, Copeinca og DOF sender aksjene ned henholdsvis 6,92 prosent til 1,21 kroner, 5,98 prosent til 34,60 kroner og 5,08 prosent til 56 kroner.

Det kanadiske oljeselskapet Questerre klatrer 9,16 prosent til 14,30 kroner og blir bare slått av forsikringsselskapet Bluewater som er opp 10,39 prosent til 17 kroner. Synnøve Finden stiger 8,33 prosent til 19,50 kroner etter at de leverte en klar resultatforbedring for første kvartal. Nå går selskapet med overskudd igjen på både driften og bunnlinjen.

Orkla i rødt
Orkla leverte et resultat som ligger godt under nivået fra i fjor. Både bunn- og topplinje ligger under forventningene, men på driften viser Orkla det underliggende er på linje med hva analytikerne hadde ventet. Blant det som trekker ned er noe tap relatert til trading i Elkem, samt noe svakere fra Orkla Finans. Uroen i aksjemarkedet har også medført at Orkla har tatt noe tap.

Før skatt satt de igjen med 881 millioner kroner i første kvartal. Det er en nedgang fra 3,5 milliarder kroner i fjor. Dette skyldes i stor grad at fjorårsresultatet var hjulpet av salgsgevinster i aksjeporteføljen. Driftsresultatet før goodwillavskrivninger (EBITA) ble på 1.062 millioner kroner, mens analytikerne ventet ifølge estimater fra Reuters et EBITA-resultat på 1.068 millioner kroner.

- Både Orkla Brands, Orkla Aluminium Solutions og Borregaard hadde tilfredsstillende utvikling, og det negative resultatavviket forklares i stor grad av enkelte spesielle poster, skriver konsernet i resultatpresentasjonen.

Klokken halv to er Orkla også falt i minus til 0,97 prosent til 71,40 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere