NA24.no

Oslo Børs til værs

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Kraftig løft etter en dramatisk børsuke.

Investorene på Oslo Børs fikk en hyggelig slutt på en meget variabel og dyster uke.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag endte hovedindeksen opp 3,26 prosent til 370,71 poeng. For uken som helhet endte børsen nesten helt likt med åpning mandag på 370,60 poeng.

- Heldigvis, det har vært en begivenhetsrik uke, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities til NA24.

FInansuroen
Finansuroen med utspring i USA har ridd børsene verden rundt som en mare i det siste.

Forrige søndags akutte finansielle nødhjelp til boliglånsinstitusjonene Fannie Mae og Freddie Mac sparket i gang et børsrally mandag. Men Adam var ikke lenge i paradis, og brå opptur ble snudd til kraftig nedtur. Ekstra kraftige utslag ga det på Oslo Børs som endte tirsdagens børsdag med en nedgang på nærmere 6 prosent.

Dramatisk
Den akutte situasjonen for flere av de store amerikanske bankene har denne uken for alvor utspilt seg i investeringsbanken Lehman Brothers, og bankens sterke behov for akutt finansielt surstoff har satt sitt preg på markedene. Spørsmålet har hele denne uken vært om Lehman Brothers vil klare å finne en kjøper. Den situasjonen var ikke avklart da Oslo Børs tok helg.

- Det er mørkt nå, men en lysning i horisonten. Den blir imidlertid ikke umiddelbar, sier analytiker Myrseth.

Råvarefall
De kraftige svingningene denne uken har også vært preget av oljeprisfall. På dager da Europa-børsene har steget, har Oslo Børs endt ned.

Analysesjef Stig Myrseth i Orion mener at dette hovedsaklig skyldes råvareprisene.

- Vi ser at Oslo Børs stiger på gode nyheter fra finansmarkedet, men kan samme dag falle om oljeprisen skulle svekkes, sier han.

Oljeprisen har tatt seg noe inn mot fredag med 0,56 prosent, og oktoberkontrakten ble fredag ettermiddag omsatt til 98,19 dollar per fat. Samtidig faller det negativt korrelerte bytteforholdet mellom dollaren og kronen. Men du må fortsatt betale 5,72 kroner per dollar.

Yara tar igjen noe av det tapte fra den siste ukes dramatiske fall på rundt 13 prosent.

Fredag endte gjødselprodusenten opp 7,52 prosent til 271,5 kroner per aksje. Selskapet er også det mest omsatte fredag foran StatoilHydro. Oljeselskapet steg 2,11 prosent til 145,5 kroner.

Take-off i SAS
SAS-aksjen ble ukens vinner. Fredag begynte ryktene å svirre om at den tyske flygiganten Lufthansa vurderer å kjøpe SAS. Børsen svarte med å sende SAS-kursen opp med 16,46 prosent til 47,5 kroner per aksje.

- I forbindelse med dagens mediespekulasjoner bekrefter SAS Group at de er i en evalueringsprosess om forskjellige strukturelle muligheter for gruppen. I denne prosessen har SAS samtaler om en mulig strukturell løsning. Det må understrekes at det ikke har blitt gjort noen avgjørelse, sier SAS Group i en uttalelse.

IT-smell
Tandberg Data kunne fredag annonsere at de kjøper opp avkommet Tandberg Storage, som dermed blir reddet ut av tunge, finansielle problemer.

Tandberg Data endte opp 1,27 prosent mens Tandberg Storage falt hele 66,67 prosent etter nyheten.

Sterk dag i Europa
Det ble også en god dag i resten av Europa der de tunge børsene endte opp. Londons FTSE 100 endte opp 3,02 prosent. I Paris steg CAC 40 2,95 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt steg med 1,75 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere