NA24.no

Oslo knuser Europa

Sist oppdatert:
Sterk oljepris sender Oslo Børs rett opp.

Knallsterk oljepris sørger for at Oslo Børs er best i Europa. Sammen med positive resultatvarsler fra en rekke europeiske selskaper er det bred oppgang på børsene.

NA24 - din næringslivsavis

På Oslo Børs stiger hovedindeksen 2,28 prosent til 409,40 poeng rett før klokken 13 torsdag.

Fyrer opp oljen
Nye angrep i den irakiske byen Basra sender oljeprisen oppover. En oljerørledning i Sør-Irak har blitt utsatt for bombeangrep og har medført eksplosjoner og brann på rørledningen. Dermed er forsyningene til Basra-terminalen i fare. Dette er Iraks største eksportterminal for olje. Opptøyer og dødelige angrep har blusset opp i Sør-Irak og når har det medført at oljeforsyningene blir rammet. Mulighetene for fred og uavbrutte forsyninger ser dermed ut til å bli satt på prøve.

Oljeprisen var allerede sprek etter at nivået på de amerikanske oljelagrene var langt lavere enn markedsforventningene. Dette ble klart onsdag ettermiddag etter at den ukentlige oljelagerrapporten fra USA ble frigjort.

Ved råvarebørsen i London stiger maikontraktene på nordsjøolje til 104,80 dollar, men de samme kontraktene var over 105 dollar tidligere torsdag.

StatoilHydro handles for 153 kroner, noe som er en oppgang på 1,32 prosent.

Tysk glans
Solenergiselskapet REC stiger 4,36 prosent til 137,50 kroner etter at det tyske solcellekonsernet Q-Cells jekker opp egne forventninger til omsetningen for inneværende og neste år. For 2008 ser Q-Cells en omsetning på 1.275 millioner euro basert på en produksjon på 570 megawatt. Forrige prognose lød på 540 megawatt og 1,2 milliarder euro. Selskapet holder guidingen for driftsmarginen uendret på 20 prosent. Når det gjelder 2009 så spår Q-Cells nå en omsetning på 2 milliarder euro, opp fra forrige prognose på 1,7 milliarder. Q-Cells er blant de største aksjonærene i REC.

John Fredriksens Seadrill gir opp posisjonen som minoritetsaksjonær i Odfjell Invest og har slått til på tilbudet på 20 kroner per aksje. Totalt selger Seadrill 13.948.000 aksjer noe som tilsvarer 10,01 prosent av selskapet. Odfjell-familien eier dermed 97,33 prosent av Odfjell Invest.

Selv om Seadrill opprinnelig var misfornøyd med budet fra Odfjell Capital, har den svake dollaren og den sterke kronen gjort budet mer attraktivt. Samtidig ønsker ikke Fredriksens riggselskap å sitte som minoritetsaksjonær og har bedre investeringsalternativer. Salget av aksjene gir Seadrill en gevinst på 6 millioner dollar som selskapet tar i første kvartal. Seadrill stiger 2,87 prosent til 134,25 kroner.

Solid i Europa
I Europa er det også god stemning på børsene. Flere av de største selskapene i flere ulike europeiske land melder har sendt ut positive resultatvarsler. Blant annet er hedgefondforvalterne Man Group langt mer offensive enn hva analytikerne har vært. Man melder at økte gebyrer vil medføre høyere inntekter i inneværende år.

Det tyske solcelleselskapet Q-Cells har også varslet langt bedre omsetning for inneværende og neste år.

Den svenske klesgiganten Hennes & Mauritz overrasker positivt med sitt resultat for første kvartal. Oppløftende salg i februar der omsetningen økte med 24 prosent gjør at kleskjeden kommer med bedre tall enn analytikerne hadde ventet. Tallknuserne hadde lagt til grunn en omsetningsvekst på 18 prosent i årets andre måned. Dollarkursen får mye av æren for oppgangen.

Omsetningen endte på 19,74 milliarder svenske kroner i selskapets regnskapsmessige første kvartal, opp fra 16,77 milliarder i samme periode i fjor. Analytikerne ventet ifølge Dow Jones 19,28 milliarder svenske kroner.

OMX-indeksen i Stockholm stiger 0,65 prosent, mens København stiger 0,62 prosent. I Finland stiger Helsingfors-børsen 0,29 prosent. I Tyskland blir DAX-indeksen løftet 1 prosent i Frankfurt, mens de britiske aksjene stiger opplever en oppgang idet FTSE 100 klatrer 0,85 prosent i London. CAC 40 i Paris stiger 0,55 prosent.

I den amerikanske futureshandelen stiger S&P 500-futuren 0,28 prosent, mens Nasdaq-futuren er helt flat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere