NA24.no

Fredensborg AS:

Oslo kommune gransker Ivar Tollefsens boligkjøp


UNNTAKET: De eneste i Oslo som har klart å ta en leiegård på forkjøp fra Fredensborg er beboerne i en leiegård i Von der Lippes gate på Adamstuen. Saken endte i skjønnsretten i Oslo i fjor.
UNNTAKET: De eneste i Oslo som har klart å ta en leiegård på forkjøp fra Fredensborg er beboerne i en leiegård i Von der Lippes gate på Adamstuen. Saken endte i skjønnsretten i Oslo i fjor. Foto: Faksimile (Google Maps)
Sist oppdatert:
Ivar Tollefsen og selskapet Fredensborg har skaffet seg en rekke leiegårder i Oslo de siste årene. I flere tilfeller er ikke transaksjonene meldt til Oslo kommune.

Oslo kommune gransker nå eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, etter det ble kjent at Tollefsen og hans selskap Fredensborg har kjøpt en rekke leiegårder i Oslo de siste årene uten at de er meldt inn til kommunalt forkjøp. Det skriver Dagens Næringsliv lørdag.

Einedoms- og byfornyelsesetaten (Eby) i Oslo kommune har sendt brev til Tollefsens selskap og bedt om informasjon tilknyttet kjøp av totalt elleve bygårder i hovedstaden de siste 12 årene. Eby mistenker at Tollfsen kan ha brutt Loven om kommunal forkjøpsrett ved kjøp av flere eiendommer.

Eiendomsmilliardæren risikerer nå å miste 600 leiligheter.

- Jeg føler meg svindlet

En kartlegging Dagens Næringsliv har foretatt viser at Fredensborg siden 2006 har kjøpt et titall bygårder med 600 boliger i hovedstaden, kjøp som har gått under radaren på myndighetene.

Det betyr at hundrevis av leieboere kan ha mistet muligheten til å kjøpe sitt eget hjem.

Les også: - Oslo har betalt 80-115 millioner kroner for mye for boliger

Ivar Tollefsen, daglig leder i Fredensborg AS.

Jurister avisa har snakket med sier at flere av leiegårdene skulle vært meldt til kommunalt forkjøpsrett. Når det ikke har skjedd, har en rekke beboere mistet muligheten til å bruke forkjøpsretten.

- Jeg føler meg svindlet, sier en av dem, David Veøy, til avisa. Han bodde i Holsts gate 4 på Torshov da Ivar Tollefsen seksjonerte gården i 2012. Veøy kan ikke huske å ha fått et skriftlig tilbud slik loven krever.

- Har en god sak

Ifølge juseksperter er det den som bor i eiendommen når seksjoneringen skjer som har kjøperett.

- Hvis leietagere ikke har fått tilbud om å kjøpe leilighetene sine ved seksjonering, har de en god sak. Vi hjelper dem gjerne, sier advokat Torkjell Solbø i advokatfirmaet Codex til DN.

Avisas kartlegging viser at Tollefsens eiendomsimperium i Oslo omfatter eierinteresser i 82 leiegårder. Overfor avisa erkjenner Fredensborg at noen av kjøpene skulle vært meldt.

Anders Tveter, juridisk rådgiver for Ivar Tollefsen, opplyser overfor DN at de i «noen tilfeller» har «glemt» å melde transaksjonen til Oslo kommune.

- Ingen fordel ved ikke å melde

Overfor Nettavisen utdyper Tveter og avviser at Fredensborg har «unngått» lover. Han sier at både Fredensborg og selger har samme ansvar og at de ved noen tilfeller har glemt å melde.

- Det finnes ingen fordel ved ikke å melde, skriver Tveter i en e-post til Nettavisen.

Les også: Waldemars tårn: Koster 100.000 per kvadratmeter

Vant fram i skjønnsretten

De eneste i Oslo som har klart å ta en leiegård på forkjøp fra Fredensborg er beboerne i en leiegård i Von der Lippes gate på Adamstuen, skriver DN.

Saken endte i skjønnsretten i Oslo i fjor. Partene sto langt fra hverandre i spørsmålet om pris. Fredensborg forlangte 150 millioner kroner, leieboerne mente 111 millioner kroner var riktig. Retten støttet leieboerne, og det endte med 115 millioner kroner.

Fakta: Kommunal forkjøpsrett

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Beboerne i en leiegård kan få mulighet til å kjøpe gården når den selges. Forkjøpsretten utløses når en leiegård selges, og det er kommunen som gjennomfører forkjøpsretten på vegne av beboerne.
  • Forkjøpsretten kan gi beboere bosatt i en leiegård mulighet til å overta gården når den selges.
  • Beboerne må blant annet ha minst fem boliger, leiegården må være solgt til ny eier og beboerne må danne borettslag eller sameie for å oppfylle vilkårene.
  • Kommunen (bystyret) må vedta å benytte forkjøpsretten på vegne av beboerne.

Kilde: Oslo kommune

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere