Oslo kommune setter rekord i konsulentbruk

BYRÅDSLEDER: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). 

BYRÅDSLEDER: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap).  Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Oslo-byrådet skulle redusere konsulentbruken. Isteden har den økt.

21.01.19 10:27

Nettavisen har fått innsyn i Oslo kommunes pengebruk på eksterne konsulenter. Den viser at kommunen nylig har satt ny rekord i forbruk av konsulenttjenester.

Ifølge byrådserklæringen som ble lagt frem i 2015 av Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti var ambisjonen klar:

«Byrådet vil jobbe for å redusere bruken av eksterne konsulenter i kommunen og sørge for at kommunen selv innehar riktig kompetanse.»

De foreløpige regnskapstallene som Nettavisen har fått tilgang på, viser at Oslo kommune har brukt 1,73 milliarder kroner på eksterne konsulenter.

Det er en økning på 16,6 prosent siden 2016.


Konsulentverstingene

Noen etater utpeker seg som «verstinger» med ekstremt høyt forbruk av konsulenttjenester.

Fem konsulentverstinger

Bymiljøetaten 310 mill.
Undervisningsbygg Oslo KF 260 mill.
Vann- og avløpsetaten 256 mill.
Fornebubanen 153 mill.
Omsorgsbygg Oslo KF 150 mill.

Fagforbundet: – Ikke fornøyd

Roger Dehlin er leder for Fagforbundet i Oslo, som representerer en stor andel av de ansatte. Han er ikke fornøyd med nivået på konsulentbruken.

– Da byrådet sa de ønsket å redusere konsulentbruken var vi veldig glad. Jeg hadde imidlertid håpet på mer. Vi har en god dialog med Oslo kommune, og er spesielt glad for reduksjonen i konsulentbruken som er kommet i Utdanningsetaten, sier Dehlin.

RØDT: Siavash Mobasheri er leder i partiet Rødt. Han setter lite pris på at Oslo kommune er så ivrige på konsulentbruken.  Foto: Pressebilde

Partiet Rødt er et viktig samarbeidsparti for Oslo-byrådet. De reagerer også sterkt. Partiet hadde forventet mye mer av et rødgrønt byråd, sammenlignet med det tidligere Høyre-byrådet.

– Vi mener langsiktige hensyn bør settes foran ønsker om kortsiktig sparing og lettvinthet. Jo mer vi overlater til konsulentselskapene, jo mer kompetanse går vi glipp av i offentlig sektor, sier Siavash Mobasheri som er leder for partiet Rødt i Oslo.

Han mener det er demokratisk viktig å få flere faste ansettelser, og redusere konsulentbruken.

– Vi mener selvsagt at faste ansettelser og flere brukerråd som kjenner kommunenes behov bør utføre flere av oppgavene som nå overføres til eksterne konsulenter.

Rødt krever at kommunen tilbyr faste og hele stillinger til folk, for å holde på kompetansen og bygge egne kompetansemiljø fremfor å hyre inn konsulenter på kortsiktige kontrakter til høy timepris.

«Verstingetatene» mener det er gode grunner til de økende konsulentforbruket. Til Nettavisen fastholder de på at det er stort utbyggingsnivå, og at det er lønnsomt å bruke konsulenter som er grunnen.

– Stort utbyggingsnivå

VERSTING I KLASSEN: Bymiljøetaten bruker mest på konsulenter. Kommunikasjonsdirektøren mener det handler om store prosjekter.

Kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, Richard Kongsteien svarer på rekordforbruket med at det er store utbyggingsprosjekter som foregår.

Prislappen på konsulentforbruket er hele 310 mill. kroner for etaten i 2018.

– Bruken av midler gjenspeiler utbyggings- og rehabiliteringsnivået, som for tiden er svært høyt. Dette handler om midlertidige prosjekter, og ikke varig kompetansebehov, og dermed er det ikke riktig å dimensjonere opp kompetansen og arbeidsstyrken i kommunen, sier han til Nettavisen.

Kongsteien mener Bymiljøetaten er en stor byggherre i Oslo, og de forbruker enormt med ingeniørtjenester for å prosjektere store utbygginger. Det er ting som etaten ikke selv har god nok peiling på.

– Konsulentbruken gjelder i hovedsak prosjekteringsoppdrag fra rådgivende ingeniørfirmaer, sier han.

Lønnsomt å bruke konsulenter

Vann- og avløpsetaten er de som sørger for at Oslos borgere kan trekke opp i toalettet uten nevneverdig problemer. Etaten hevder konsulentbruken er helt nødvendig for å gjennomføre nødvendige oppgaver.

Totalt brukte de 279,4 mill. kroner på konsulenter i 2018.

– Konsulenter er i hovedsak ingeniørfirmaer som kjøpes inn der det er nødvendig og lønnsomt, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Borge Ottersen i Vann- og avløpsetaten i en e-post til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Offentlig pengebruk

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag