*Nettavisen* Økonomi.

Oslo-restaurant får gebyr for overvåking

GEBYR: Utestedet Mona Lisas i Oslo. – Skjult kameraovervåking i denne størrelsesorden er uvanlig og ikke noe vi tar lett på. Overvåking på steder der man ikke venter det, er et alvorlig brudd på grunnleggende personvernrettigheter, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Datatilsynet har ilagt utestedet Mona Lisa i Oslo et gebyr på 150.000 kroner for å ha overvåket gjestene med 19 kameraer. Stedet nekter for å ha gjort noe galt.

02.07.15 16:50

Gebyret til eierselskapet St. Croix AS var opprinnelig på 75.000 kroner, men Datatilsynet doblet det fordi det mener eierne ikke tok affære etter den første reaksjonen.

«Det var kameraer i områder hvor det må kunne forventes at det ikke finnes overvåking, slik som ved bordene i restaurantene og på dansegulvet i nattklubben. Det var også kameraer i områder hvor kun ansatte har tilgang», skriver Datatilsynet.

‒ Skjult kameraovervåking i denne størrelsesorden er uvanlig og ikke noe vi tar lett på. Overvåking på steder der man ikke venter det, er et alvorlig brudd på grunnleggende personvernrettigheter, sier tilsynsdirektør Bjørn Erik Thon.

Til NRK sier en anonym avdelingsleder ved Mona Lisa at de ikke har fått bot – kun «varsler». Han mener de aldri har drevet med ulovlig overvåking.

Avdelingslederen sier at alle kameraene som ikke var store og godt nok synlige og at de har hengt opp tydelige skilt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.