NA24.no

Oslo Vei begjærer seg selv konkurs

Huken er vedtatt nedlagt, noe som ble svindyrt for kommunen.
Huken er vedtatt nedlagt, noe som ble svindyrt for kommunen. Foto: Christian Bakken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Krisen i Huken pukkverk velter det kommunaleide selskapet.

Styret i Oslo Vei har begjært selskapet konkurs, skriver Oslo Vei AS i en pressemelding.

Det var Nettavisen NA24 som 23. oktober kunne fortelle at det kommunaleide selskapet var i dyp krise.

Generalforsamlingen sa fredag 7. desember nei til styrets forslag om en emisjon på 103 millioner kroner og tilførsel av 40,2 millioner som kompensasjon for avviklingen av Huken pukkverk.

Styret varslet dermed eieren, Oslo kommune, at de samme dag besluttet å begjære oppbud.

- Trist og leit
- Vi har gått grundig gjennom alle prognoser og tall. Jeg anser det som lite sannsynlig at en eventuell tilførsel på 143 millioner kroner til selskapet ville vært nok til å sikre god og forsvarlig drift, og gitt tilfredsstillende avkastning. Det en betydelig risiko for at vi måtte gått inn med mer egenkapital på et senere tidspunkt, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke.

Nettavisen NA24 kunne altså i slutten av oktober, to dager før bystyremøte i Oslo, avsløre at det var full krise i det kommunale selskapet.

LES NETTAVISEN NA24s AVSLØRINGER HER:

Selskapet var i brudd med sine lånebetingelser overfor bankene Dnb og Sparebank 1 Oslo Akershus.

Hovedårsaken til uføret var et bystyrevedtak fra november 2010. Da bestemte bystyret seg for å stoppe utvidelsen av Huken pukk- og asfaltverk, og stoppe sprengingen av ny basalt ved det samme anlegget. Det skulle også foretas en vurdering av om det var tatt ut mer fjell enn lovlig.

- Før man er ferdig med nedleggelsen vil man måtte plusse på mellom 150 og 200 millioner kroner til, sa en sentralt plassert kilde til Nettavisen NA24 den gangen.

Etter at næringsbyråden sa nei til å spytte inn ytterligere kapital ser styret i Oslo Vei ingen annen utvei enn å varsle eieren, som er Oslo kommune, om at de i et styremøte samme dag begjærer Oslo Vei AS konkurs.

- At selskapet har havnet i en slik situasjon nå like før jul, er bare trist og leit. Jeg har nå veldig vondt av de ansatte, som får denne beskjeden i dag og opplever stor usikkerhet, sier Bjercke.

- Likevel er det i en slik situasjon min plikt å ivareta kommunens verdier på best mulig måte, legger han til.

Kassa er tom
I bystyret i november 2010 ble det vedtatt at Oslo Vei skulle stoppe utvidelsen av Huken pukk- og asfaltverk, stoppe sprengingen av ny basalt ved det samme anlegget samt foreta en vurdering av om det var tatt ut mer fjell enn lovlig. Huken ligger ved markagrensen i Grorud bydel.

Konsekvensutredningen alene kostet 15 millioner kroner. Selskapet har også måttet kjøpe inn stein for 35 millioner kroner i 2011 og 2012.

Oslo Vei hadde en egenkapital på 53,7 millioner kroner per 31. august, pensjonsforpliktelser på 61,7 millioner kroner ved inngangen av 2012 og et underskudd på 27,4 millioner kroner så langt i år. De har brukt 80 millioner av en kassakreditt på 100 millioner kroner.

Allerede fra 17. desember vil selskapets likviditet være oppbrukt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere