NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Jeg er mest spent på om det er godt og varmt der de sender meg, og om jeg får ta med Odin (17), sier Ove Roaldstveit (53).
Jeg er mest spent på om det er godt og varmt der de sender meg, og om jeg får ta med Odin (17), sier Ove Roaldstveit (53). Foto: Hallgeir B. Skjelstad (Romerikes Blad)

Ove mistet oppholds-tillatelsen etter 53 år

Sist oppdatert:
For et drøyt år siden mistet han alt han eide da huset hans brant. Så fikk Ove Roaldstveit brev om at oppholdstillatelsen hans i Norge er utløpt.

HURDAL (Romerikes Blad): Han er født i Sørum, men kom med sine norske foreldre til Hurdal som femåring. Der har han bodd siden. Han har vært i full jobb siden han var 17, og hadde planer om å fortsette en stund til. Så kom torsdagen som forandret alt.

Det begynte med noen tapte anrop på mobilen. Ove bor høyt og fritt på Øvre Grasbakken i Skrukkelia, men utsikten er bedre enn mobildekningen. Derfor måtte han ringe tilbake til et ukjent nummer, og havnet på Folkeregisteret.

I mellomtida hadde han vært i postkassa, der lå to brev fra Skatteetaten. Det ene var en oppfordring om å melde flytting, fordi han ikke hadde noen gyldig adresse. Oves hus brant ned til grunnen i november 2013, men den trauste hurdølingen tok trøkken med fatning, fikk rigget strøm i stabburet, 10 meter fra branntomta. Der har han bodd og trivdes mens han har satt opp ny bolig. Men Skatteetatens etterretning hadde frembragt en annen konklusjon: Når huset var registrert som «revet/brent eller ikke oppført i matrikkelen», tok de det for gitt at han ikke bodde på eiendommen, skriver Romerikes Blad.

Viser til brev ...

Ove Roaldstveit svarte ikke på brevet han ikke fikk i fjor, dermed røk oppholdstillatelsen i fedrelandet.

Men det var da han åpnet det andre brevet fra Skatteetaten, undertegnet av en annen saksbehandler og datert én dag tidligere, at det virkelig ble interessant. Brevet hadde nemlig overskrift: «Vedtak om utflytting – utgått oppholdstillatelse».

Det vises til et brev datert 19. november i fjor – Ove Roaldstveit forteller at han aldri har sett det brevet – men der er han varslet om at hans oppholdstillatelse i Norge er utløpt. Han fikk også beskjed om at dersom han ikke kunne dokumentere lovlig opphold, ville han bli kastet ut av landet, eller som det heter på byråkratisk: «Vi vil treffe vedtak om utflytting».

Ettersom Ove aldri svarte på brevet han aldri fikk, er fristen nå ute, og konklusjonen nådeløs:

«Da oppholdstillatelsen er utløpt og det ikke er dokumentert oppholdsrett, er vi kommet frem til at du skal registreres som utflyttet i Det sentrale folkeregister.»

Ove regnet fort ut at det var en sammenheng mellom tapte anrop på mobilen og oppgitt kontaktinformasjon i brevet, derfor visste han hvem han skulle spørre etter da han fikk Folkeregisteret på tråden. Men saksbehandleren hadde fri, og stedfortrederen ville vite hva henvendelsen gjaldt, om han skulle gifte seg?

– «Hæ», var vel i grunnen det eneste jeg kunne svare til det, for jeg har ingen slike planer, selv om jeg vet at enkelte skaffer seg oppholdstillatelse den veien, sier han til Romerikes Blad.

– Velkommen hit!

Lenger kom han ikke med telefonen, men ettersom Skatteetaten hadde velsignet ham med ytterligere en omsorgsperson denne dagen, kunne han ta en telefon til, og kom i kontakt med saksbehandleren som hadde meddelt ham at han ikke lenger bor der han bor.

– Jeg forklarte ham om brannen, gjenoppbygginga og at jeg med ansvar for dyr måtte bo på bruket, at kommunen vet akkurat hvordan situasjonen er, og at han var hjertelig velkommen på befaring. Men det ville han ikke.

Derimot har han i brevs form gitt beskjed om at, med mindre Ove innen 14 dager melder fra om hvor han er bosatt, vil «vi treffe vedtak om hvor du/dere skal registreres som bosatt». Dette inkluderer muligheten for den rotfaste skogsarbeideren om å bli registrert som «uten fast bosted».

Med de to brevene ved siden av hverandre er det kanskje ikke rart at han er spent på hvor i verden han havner. Særlig to ting:

Om det er godt og varmt der, og om han får ta med seg «Odin» – en 17 år gammel og 800 kilo tung plugg av en dølagamp, som kom til Grasbakken som sju måneder gammelt føll.

– Har man dradd på seg ansvar for dyr, er det ikke bare å stikke av fra dem, så dette må løses, sier han til Romerikes Blad.

– Jeg har vært ute en vinterdag før, og ser det komiske i dette. Men det er ikke sikkert alle hadde tatt det like pent, sier han med en alvorligere undertone:

En må jo lure på hvordan en slik brøler kan oppstå, og jeg tenker på hvilken sjokkopplevelse dette kunne vært om, la oss si en person som endelig hadde fått oppholdstillatelse i landet, noen år etterpå hadde fått et slikt brev. Hvordan er rutinene som gjør at sånt kan skje? Hvilke andre feil kan oppstå i et sånt system? Men jeg har ikke pleid å bråke så mye, og tenker ikke å gjøre det denne gangen heller.

– Vi beklager på det sterkeste

68 personer mottok samme brev fra Skatteetaten. Ingen av dem skal ut.

– Vi oppdaget omtrent i samme øyeblikk som brevene gikk ut av døra her, at det var gjort feil med en masseutsendelse. Ingen av adressatene har noen forbindelse til innholdet i brevet. Det inneholder ingen følsomme personopplysninger, men vi beklager på det sterkeste de ulemper det kan ha medført, sier presseansvarlig Anne Kirkhusmo i Skatteetaten til Romerikes Blad.

– Feilen ble oppdaget i en rutinekontroll, og vi satte straks i gang med å ringe opp de 68, men fikk ikke kontakt med alle. Alle vil imidlertid motta en skriftlig beklagelse for feilen.

– Hvorfor ble den først oppdaget i ettertid?

– Det har jeg ingen god forklaring på, annet enn at det er her hos oss den har oppstått, og at vi reagerte umiddelbart da den ble oppdaget, med brev og forsøk på telefonkontakt med samtlige som ville få brevet.

Les flere saker hos Romerikes Blad

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere