NA24.no

SKULLE BLI BIOLOG: Cecilie-Marie Storslett (28) studerte biologi, men hoppet over på eiendomsmeglerstudiet i Bodø i stedet. – Kjøp og salg av bolig blant de viktigste beslutningene man tar her i livet. Det føles fint å kunne bistå folk i den prosessen, sier hun om megleryrket.
SKULLE BLI BIOLOG: Cecilie-Marie Storslett (28) studerte biologi, men hoppet over på eiendomsmeglerstudiet i Bodø i stedet. – Kjøp og salg av bolig blant de viktigste beslutningene man tar her i livet. Det føles fint å kunne bistå folk i den prosessen, sier hun om megleryrket. Foto: Magnus Aamo Holte (Nord24)

Over 2000 personer utdanner seg til eiendomsmegler - nå frykter de at nesten ingen får seg jobb

Sist oppdatert:
Men Cecilie-Marie (28) har lyktes i i eiendomsmeglerbransjen.

Nesten et år etter at Cecilie-Marie Storslett var ferdig utdannet på eiendomsmeglerlinja ved Universitetet i Nordland, kan 28-åringen konkludere med at en drøm hun har båret på i mange år er i ferd med å gå i oppfyllelse, skriver Nord24.

Hun er i ferd med å etablere seg som eiendomsmegler i Tromsø.

- Jeg studerte egentlig biologi. Men etter å ha jobbet med salg for en urmaker på provisjon, hoppa jeg over til eiendomsmeglerstudiet. Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med salg og bolig. Det er noe med adrenalinnivået og følelsen av mestring. Samtidig er kjøp og salg av bolig blant de viktigste beslutningene man tar her i livet. Det føles fint å kunne bistå folk i den prosessen, sier Storslett.

Siden 28-åringen startet som i Eiendomsmegler 1 i juli, har hun så langt solgt 26 boliger. Godt over godkjent for en som er nyutdannet og ikke-etablert.

Masseproduksjon

Men det er ikke alle forunt å bli eiendomsmeglere, selv om de har fullført det treårige bachelorstudiet som kreves for å tre inn i yrket.

I løpet av tre til fem år vil det norske utdanningssystemet ha uteksaminert like mange eiendomsmeglere som det finnes i dag.

Det viser tall som Nord24 har fått fra Eiendom Norge. Mens det i 2011 var 1277 studenter på eiendomsmeglerstudiene rundt om i landet, opplevde universitetene- og høgskolene i enn boom i 2013.
Per i dag er det 2035 aktive studenter som er inne i studieløpet. Til sammenlikning anslår Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge at det er rundt fire til fem tusen aktive eiendomsmeglere i landet i dag.

- Det er en eksplosiv økning som har kommet de siste to årene, og noe som vi i bransjen har begynt å følge med på. Hvis dette fører til at store mengder av ferdig utdannede eiendomsmeglere ikke får seg jobb, så er det jo ikke ønskelig. Det er en gryende bekymring, sier Christian Dreyer, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Eiendom Norge.

- Ikke plass til alle

Konsekvensene for den enkelte student er imidlertid til å ta og føle på allerede. Kampen hardner om de attraktive jobbene som eiendomsmeglerfullmektig etter endte studier.

- Det er ikke plass til alle som studerer faget i dag. Jeg tror mange av dem vil få seg jobb, men med så mange studenter å velge mellom så vil konkurransen dem i mellom øke. Man må både jobbe hard, i tillegg til å levere meget godt på skolebenken, sier Dreyer til Nord24.

Også i Bodø, Nord-Norges eneste eiendomsmeglerutdanning, har antallet studenter økt betydelig. Per i dag har linja 81 studenter, mot 66 i 2011. Cecilie-Marie Storslett forteller likevel at flesteparten av dem som fullførte studiet i hennes årskull nå har fått seg jobb.

- Vi var en hard kjerne på 13 stykker. Så vidt jeg vet er 8 av dem i jobb hos meglerforetak, sier hun.

Hun peker på at eiendomsmeglerlinja er et tungt studium, som kan anvendes innen for en rekke yrker.

- Man lærer salg og økonomi, og den tunge juridiske bakgrunnen man får på studiet er noe jeg selv er stolt av å ha. Mange bruker dette studiet som en inngang til økonomistudier, fullfører bachelorgraden og går videre til økonomi på masternivå, sier hun.

Tomi Christian Johansen, daglig leder i DNB Eiendom, forteller at det kan være svært vanskelig for ferske eiendomsmeglere å etablere seg i en by som Tromsø.

- Å være en flink megler består av langt mer enn å være flink til å studere. Det handler om evne til å skape personlige relasjoner. I Tromsø er det mange godt etablerte meglere som allerede har sine kundekretser. Å komme utenfra er vanskelig, for konkurransen er veldig tøff, sier Johansen.

Også han har merket seg det store antallet som studere til å bli eiendomsmeglere.

- Jeg er hundre prosent sikker på at det ikke vil være plass til alle som utdannes nå. Det vil bli en overflod av meglere uten jobb i årene fremover, og det vil bli ekstra hardt for de ferske å etablere seg, sier Christiansen.

Drev nettverksbygging

Storslett legger ikke skjul på at krever tung jobb å lykkes som eiendomsmeglerfullmektig, som er en tittel de nyutdannede som jobber i meglerhus har i minst to år. Først deretter kan de søke Finanstilsynet om meglerbrev, og kalle seg fullverdige eiendomsmeglere.

- Jeg jobber fort 12-14 timer om dagen. Ber noen om en privatvisning på kveldstid eller i helga så er det bare å stille opp. Noen tror kanskje at å være eiendomsmekler er lite jobb for mye penger. Slik er det ikke, det er snarere det motsatte. Det er et yrke man virkelig må ha en brennende interesse og motivasjon for, dersom man skal lykkes og trives sier Storslett, som jobbet to år på si for to ulike meglerforetak i Bodø ved siden av studiene.

Det er et råd som Christian Dreyer i Eiendom Norge vil gi alle som aspirerer til denne typen jobb.

- Mange backoffice-stillinger er gjerne tatt av de ferdigutdannede. Men selv som student bør man prøve å søke på assistent-jobber eller ta oppgjør. Men det viktigste er å gjøre seg kjent i bransjen og skape seg et relasjonsnettverk, som jo i bunn og grunn er det eiendomsmeglere lever av, sier han.

Storslett forteller hvordan hun bevisst jobbet for å skaffe seg et nettverk i bransjen, lenge før hun var ferdig utdannet.

- Jeg påtok meg frivillige verv, og var med på å arrangere bransjebegivenheter. Vi hadde to forelesere fra Eiendomsmegler 1, og ble litt kjent med dem. Etter hvert tilbød de meg et sommervikariat ved oppgjørsavdelinga. Det ble min fot inn i systemet, og er bakgrunnen for at jeg fikk jobb hos dem som eiendomsmegler i Tromsø, forteller hun.

Les flere saker fra Nord24!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere