NA24.no

Over og ut for Pentium

En av verdens sterkeste merkenavn er nå historie. Det vil ikke lenger komme flere Pentium-produkter.

Det er 12 år siden Intel for første gang introduserte Pentium-navnet da Pentium-prosessoren ble lansert 22. mars 1993.

Mange utgaver
Pentium var den første prosessoren fra Intel som ikke hadde en tallkombinasjon som navn, og har hengt med oss siden i en lang rekke varianter. Dette inkluderer Pentium MMX, Pentium Pro, Pentium II, Pentium III, Pentium 4 og Pentium D.

Med lanseringen av sin siste prosessor, Core 2 Duo, legger prosessorgiganten Pentium-navnet fra seg, og markerer dermed inngangen til en ny epoke.

Overgangen begynte så smått allerede tidligere i vår da selskapet droppet «Intel Inside»-slagordet og byttet det ut med «Leap Ahead».

God mottakelse
Den nye prosessoren har fått glimrende mottakelse av kritikerne og vil bli tilgjengelig for norske forbrukere i midten av august.

- Som en motorsykkel, yter Core 2 Duo-brikken bedre med mindre bensin, sier Intels Korea-sjef Lee Hee-sung ifølge The Korea Times.

Den nye prosessoren skal yte 20-40 prosent bedre med like høyt strømforbruk som dagens Pentium D-prosessorer.

- Fra et historisk perspektiv er det nå 25 år siden pc-en ble født i sommer. For oss føles dette som en komplett relansering eller gjenfødsel av mikroprosessoren, sier Intels Asia-sjef John Antone.

Flere kjerner er fremtiden
I likhet med de siste produktene i Pentium-serien har nye Core 2 Duo to kjerner, som gjør at prosessoren kan utføre to oppgaver samtidig. Mens en tidligere fokuserte mye på frekvensen på én enkelt kjerne, vil en i fremtiden fokusere stadig mer på flere kjerner slik at du i større grad kan gjøre flere ting på en gang.

Allerede på slutten av året kommer Intel med en oppdatering av Core 2 Duo som vil ha fire kjerner. En sniktitt på denne kan vi trolig gi allerede i helga.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere