*Nettavisen* Økonomi.

Overrapportering gir dårligere ledere

Foto: Crestock

Rapporteringsrutinene i landets bedrifter og organisasjoner styrer stadig mer av mellomledernes arbeidstid.

08.02.10 09:51

Rapporteringsrutinene i landets bedrifter og organisasjoner styrer stadig mer av mellomledernes arbeidstid. Hver tredje leder mener de gjør en dårligere jobb som følge av mer rapportering, viser en undersøkelse gjort av arbeidstakerorganisasjonen Lederne, skriver oppdragsnyhetsbyrået Pressenytt.

Forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne mener resultatene tyder på mer detaljstyring ovenfra og at mellomledere havner i en skvis mellom toppledelsen og de ansatte. Norsk Ledelsesbarometer er basert på svar fra 3.150 medlemmer i organisasjonen Lederne. Her kommer det fram at én av tre norske ledere føler at de drukner i rapporteringsplikter.

- Toppledelse i Norge har beveget seg mot en filosofi der mest mulig styring er nøkkelen til å oppnå de målene man ønsker. Når et selskap velger en ledelsesform som hovedsakelig er basert på modeller og parametere, blir mellomlederne mindre synlige og får vist lite av sine lederkvaliteter, skriver han, ifølge Pressenytt.

Demotiverte og umyndiggjorte
Brekke tror overrapporteringsproblemet hovedsakelig gjør seg gjeldende i store virksomheter. Han mener dette kan bidra til umyndiggjorte og demotiverte ansatte. – Vi ser tendenser til et mer tayloristisk-orientert menneskesyn, der alle har spesialiserte oppgaver som skal rendyrkes. Dette er skremmende, sier han.

Nøkkelen til å skape en vellykket arbeidsplass ligger ifølge Brekke i å være synlig og vise lederkvaliteter i alle bedriftens ledd.

- Rapportering er nødvendig i store selskaper, men benyttes i altfor stor grad som et styringsverktøy, skriver han.

Forbundslederen får støtte av Alf Inge Stiansen i NLP Leadership. Han mener toppledelsen må gjøre en grundig vurdering av hvor mye rapportering som faktisk må til for å oppnå bedriftens mål.

- I mange selskaper er det langt mer rapportering enn nødvendig, og mange mellomledere har havnet i en situasjon der de rapporterer seg i hjel, skriver han.

Irriterende tidstyv
Både Brekke og Stiansen mener gode relasjoner og tillit er viktig for å skape optimale resultater i bedriften.

- Det må være samsvar mellom ansvar og muligheten til å påvirke det du har ansvar for. Dessverre er situasjonen at mange mellomledere ikke får myndighet til å styre i forhold til det ansvaret de er tildelt, skriver Brekke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag