NA24.no

Overraskende fall i matprisene

Foto: Hege Charlotte Sandø, Mediehuset Nettavisen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Dette har ikke skjedd siden 1979.

Prisene på matvarer falt med 0,9 prosent i mars, sammenlignet med samme måned i fjor. Dette har ikke skjedd siden 1979, opplyser DnB Nor Markets i en melding

Det var særlig prisen på kjøtt, fisk og grønnsaker som dro ned prisene sist måned. Også prisen på elektrisitet falt tilbake i mars, med et fall på hele 3 prosent i mars. Det viser konsumprisindeksen i mars, som Statistisk sentralbyrå publiserte mandag.

Økte priser på klær
Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,3 prosent, og det var økte priser på klær og skotøy som preget oppgangen. Fra mars 2010 til mars 2011 steg KPI med 1,0 prosent, mens kjerneinflasjonen KPI-JAE steg med 0,8 prosent i samme periode.

Prisene på klær og skotøy steg hele 7,3 prosent. En av årsakene til oppgangen i mars var at nye varer kom inn i butikkene etter en tilbudsperiode. Tross den kraftige økningen er ikke prisene helt tilbake på nivået før salget i desember og januar, opplyser SSB.

Lavere enn ventet
Konsumprisindeksen følges tett av økonomene, da denne brukes som en indikator på presset i norsk økonomi. I mars steg kjerneinflasjonen, som er inflasjon fratrukket drivstoff, med 0,8 prosent. Dette var litt lavere enn det Norges Bank hadde forventet. De trodde på 0,9 prosent i mars.

Konklusjonen fra SSB blir dermed at inflasjonstallene i mars ikke er rentedrivende. Likevel venter økonomene nå at Norges Bank vil sette opp sin styringsrente med 0,25 prosent til 2,25 prosent i mai. Da er det ett år siden forrige renteheving fra sentralbanken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere