*Nettavisen* Økonomi.

Overraskende høy shopping

Dagligvarehandelen reddet økningen til handelsnæringen.

Tall fra SSB viser at detaljhandelen økte med 0,8 prosent fra oktober til november i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er langt bedre enn ventet. I forkant var det antatt at vi skulle se en nullvekst i handelen. Butikker med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, bidro mest til økningen.

Sesongjustert volumindeks for denne næringen gikk opp med 1,4 prosent fra oktober til november i 2008. Nedgang i salg av byggevarer, møbler og elektriske varer bidro til å dempe veksten.

Handler mindre på nett
Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene for 3,7 prosent mindre i november 2008 enn november 2007, målt i volum.

Detaljhandel utenom butikk hadde størst nedgang, med 8,6 prosent. Denne kategorien omfatter blant annet postordre- og internettsalg. Omsetningsvolumet for butikker med kategorien ”butikkhandel med andre nye varer”, som klær, sko, møbler, elektriske husholdningsapparater og byggevarer, gikk ned med 6,6 prosent i november 2008 sammenlignet november 2007. Butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en nedgang på 5,2 prosent i samme periode.

Dyrere mat
Dagligvarebutikkene omsatte i verdi (ikke justert for prisendringer) for 3,6 prosent mer i november 2008 enn i november 2007.

Elektriske husholdningsapparater og byggevarer med bredt vareutvalg hadde en nedgang på henholdsvis 14,4 og 12,6 prosent i samme periode. Verdiindeksen for detaljhandelsbedriftene totalt gikk ned med 2,5 prosent i november 2008 sammenlignet med november 2007.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag