NA24.no

Overraskende høy shopping

Dagligvarehandelen reddet økningen til handelsnæringen.

Tall fra SSB viser at detaljhandelen økte med 0,8 prosent fra oktober til november i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er langt bedre enn ventet. I forkant var det antatt at vi skulle se en nullvekst i handelen. Butikker med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, bidro mest til økningen.

Sesongjustert volumindeks for denne næringen gikk opp med 1,4 prosent fra oktober til november i 2008. Nedgang i salg av byggevarer, møbler og elektriske varer bidro til å dempe veksten.

Handler mindre på nett
Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene for 3,7 prosent mindre i november 2008 enn november 2007, målt i volum.

Detaljhandel utenom butikk hadde størst nedgang, med 8,6 prosent. Denne kategorien omfatter blant annet postordre- og internettsalg. Omsetningsvolumet for butikker med kategorien ”butikkhandel med andre nye varer”, som klær, sko, møbler, elektriske husholdningsapparater og byggevarer, gikk ned med 6,6 prosent i november 2008 sammenlignet november 2007. Butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en nedgang på 5,2 prosent i samme periode.

Dyrere mat
Dagligvarebutikkene omsatte i verdi (ikke justert for prisendringer) for 3,6 prosent mer i november 2008 enn i november 2007.

Elektriske husholdningsapparater og byggevarer med bredt vareutvalg hadde en nedgang på henholdsvis 14,4 og 12,6 prosent i samme periode. Verdiindeksen for detaljhandelsbedriftene totalt gikk ned med 2,5 prosent i november 2008 sammenlignet med november 2007.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere