*Nettavisen* Økonomi.

Overraskende USA-tall

Foto: (Scanpix)

Inflasjonen vokser mer enn ventet.

18.03.09 13:39

Den amerikanske inflasjonen var høyere enn ventet i februar. Det viser tall fra de amerikanske statistikkmyndighetene onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

USAs konsumprisindeks viste 0,4 prosent oppgang i februar, mens det var ventet 0,0 prosent. Oppgangen blir drevet av 3,3 prosent økning i energipriser, mens matvareprisene falt 0,1 prosent.

Kjerne KPI-en steg med 0,2 prosent, noe som var rett over forventningene på 0,1 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

På årsbasis steg KPI 0,2 prosent, mens kjerne-KPI steg 1,8 prosent, mens den amerikanske sentralbanken har et mål på 1,5-2 prosent vekst.

Dette er CPI - USA:
Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.

Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.