NA24.no

Overrasket over prisene

Sist oppdatert:
Prisveksten var lavere enn ventet i januar. - Men det forandrer ikke totalbildet, sier sjeføkonom.

Prisveksten var lavere enn ventet i januar. Det går frem av tall for inflasjonen i Norge som Statistisk sentralbyrå la frem fredag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

Overrasket
Kjerneinflasjonen, målt ved KPI-JAE, som er konsumprisindeksen justert for energipriser og avgiftsendringer, steg med 1 prosent i januar, sammenlignet med samme måned året før.

På forhånd ventet analytikerne 1,3 prosent vekst. I desember var tolvmåneders-veksten på 1,0 prosent. Norges Banks anslag for januar var 1,0 prosent. Analytikerne ble blant annet overrasket av januarsalget på klær på klær og sko. Januar måned har dermed gitt betydelige overraskelser på nedsiden to år på rad.

- Endrer ikke totalbildet
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken ventet på forhånd 1,4 prosent vekst på kjerneinflasjonen.

- Det er overraskende. Men vår følelse er at det ikke forandrer totalbildet, det utsetter det. Vi skal huske på tallene fra det stramme arbeidsmarkedet, sier Mork til NA24.

- Jeg tror at Norges Bank vil ta hensyn til rapporten om lønnsforventningene fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU) senere denne måneden, sier Mork til NA24.

- Fortsatt meget sannsynlig
Mork tror fortsatt at en renteheving vil komme ved neste rentemøte.

- Dagens tall demper sannsynligheten noe, men det er fortsatt over 50 prosent sannsynlighet for en renteheving, mener sjeføkonomen.

- Et lite sjokk
- Det var et lite sjokk må jeg si. Samtidig er det en klar seier til prognosemakerne i Norges Bank som spådde dette i ved utgangen i oktober i fjor, mens alle vi som hadde informasjon frem til februar bommet, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securites til NA24.

Andreassen forklarer den store overraskelsen følgende:

- Det er lett å forklare bommen med klær og skotøy. Nå må vi nedjustere våre prisvekstanslag for inneværende år med 1,3 prosent vekst i kjerneinflasjonen og samlet KPI med 0,5 prosent vekst, sier sjeføkonomen.

- Mer usikkert
Andreassen tror styringsrenten topper på 4,75 prosent i år. Han regner sannsynligheten for et rentehopp i mars som 50-50.

- Jeg var ganske sikker på et nytt rentehopp i mars, men betrakter det som noe mer usikkert nå. Det avhenger videre av kroneutviklingen. Jeg tror Norges Bank er mer opptatt av av risikoscenarier for Norge og ikke kun for hvordan det går. Trolig får v i mer opp dette i årstalen til sentralbanksjefen i neste uke, sier Andreassen.

Januarsalg
Konsumprisindeksen (KPI) falt med 1,3 prosent fra desember i fjor til januar. Nedgangen skyldtes hovedsakelig tilbudspriser på klær og skotøy, samt fall i elektrisitetsprisene. Tilbudspriser på klær og skotøy ga et samlet prisfall på 11,2 prosent, og prisnedgangen på klær var langt kraftigere enn på skotøy. Møbler og boligtekstiler var også preget av tilbudspriser, noe som ga prisnedgang på henholdsvis 4,0 og 2,9 prosent.

Elektrisitetsprisene falt 14,8 prosent
Med et fall på 14,8 prosent medvirket også elektrisitetsprisene i stor grad til nedgangen i KPI fra desember til januar. Kraftprisene viste et betydelig prisfall, mens nettleien gikk marginalt opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere