NA24.no

(Scanpix)

Overtar avistronen

Sist oppdatert:
The Wall Street Journal er finanskrisens vinner.

Finanskrisen har skapt harde kår for mediebransjen verden over, ettersom annonsørkroner har falt bort over hele skalaen.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Imidlertid er det noen som har kommet ut bedre enn andre. Fredag denne uken ble det klart at de Forente Staters største avis, USA Today, ligger an til et historisk fall i opplaget på enorme 17 prosent. Det blir estimert at opplaget i gjennomsnitt lå på 1,88 millioner eksemplarer daglig i perioden april-september, hele 398.000 færre aviser enn i samme periode i 2008.

Les mer: Historisk smell for storavis

Går forbi
I løpet av helgen har the Wall Street Journal (WSJ) fulgt opp denne saken med å si at deres eget opplag, som lå et sted rundt 2 millioner eksemplarer ved sist måling, trolig vil være større enn USA Today sitt. Dermed vil de i så fall overta plassen som USAs største avis.

Årsakene til at finansavisen WSJ, som eies av mediemogulen Rupert Murdoch, overtar tronen er trolig sammensatt.

For det første har finanskrisen skapt en stor økning i interessen for finans og økonomistoff, noe aviser med fokus på dette rimeligvis har tjent på i forhold til lesertall.

Annen forretningsmodell
Videre kan det være at det har sammenheng mellom hvordan de to avisene har tilnærmet seg internett. Mens USA Today er tilgjengelig gratis på nettet og kun tjener penger på annonser, slik som Aftenposten VG eller for den del NA24 her hjemme, krever WSJ at man tegner et nettabonnement for å lese artiklene deres. I en tid der amerikanere flest har merket trykket på lommeboken kan mange ha valgt å kun følge USA Today gratis på nettet, mens det ikke har vært noen mulighet om man skulle fulgt WSJ.

Mange aviser har snust på mulighetene for å ta betalt for sine nyhetstjenester på nettet. I Norge har Dagbladet bestemt seg for å begynne å ta betaling for det de kaller nisjeinnhold.

Les mer: Skal ta betalt på nett

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere