ARENDAL (Nettavisen): Harald Tom Nesvik hadde egentlig gitt seg i rikspolitikken.

Og han hadde sagt fra seg den prestisjefylte jobben som kommende fylkesmann i Møre og Romsdal, fordi det ble for langt å pendle til Molde fra Ålesund. Der bor han sammen med sin barneskolelærerkone og to sønner - den ene russ i vår, den andre akkurat ferdig med ungdomsskolen.

- Du vet, etter Stortinget rakk jeg å venne meg til en normal familiesituasjon hjemme i Ålesund. Jeg fikk være med på en av de første skoleavslutningene for yngstesønnen min. Jeg måtte ta et valg, og jeg måtte si fra meg fylkesmannjobben i god tid, sier Nesvik til Nettavisen.

Harald Tom Nesvik, eller Nesquick, som han av og til kalles i hjembyen, har sittet på Stortinget i 20 år. Han har vært i utenrikskomiteen, i helse- og omsorgskomiteen og i næringskomiteen.

Ordførerdrøm

Som parlamentarisk leder for Fremskrittspartiet ble han respektert - både av partifeller og andre partier. Litt arrogant, sies det, men til å stole på.

Vel hjemme fra Stortinget tok han seg jobb som samfunnsansvarlig i Sølvtrans, verdens største brønnbåtselskap med 300 ansatte over hele verden. Det er de som kommer og henter laksen i mærene og frakter den levende til slakteriet, slik at den ferskest mulig kan sendes ut i verden.

Les også: MDG har anmeldt fiskeriministerens tidligere selskap

Så betydde det kanskje også litt at han ble spurt om å stille til valg som ordfører. Siden han var hjemme likevel. Så kunne han «stille seg til disposisjon for partiet», som det heter.

- Ja da, jeg sa for mange år siden at jeg hadde ett mål i livet, og det var å bli ordfører i Ålesund. Men da la jeg til - før jeg er 50. Nå er jeg 52, så det klarte jeg ikke.

- Men du har ikke trukket deg ennå?

- Nei, men det er opplagt at som fiskeriminister kan jeg ikke drive med andre ting. Så jeg skal nok ta en prat med nominasjonskomiteen ganske fort.

Taus

- Hva synes du om Sandberg-saken?

Harald Tom Nesvik ser på meg i tre sekunder. Så kommer det:

- Den kommer jeg ikke til å si noe som helst om.

- Synes du det var riktig av ham å gå av?

- Jeg har ingen kommentar. Det er en vurdering Sandberg har tatt sammen med statsministeren.

Nei vel.

Kanskje litt ulikt sin forgjenger, så er ikke den nye fiskeriministeren den som kaster rundt seg med impulsive kommentarer.

Endringer i regjeringen.
Endringer i regjeringen.

SITT BREDESTE SMIL: En blid Harald Tom Nesvik er akkurat utnevnt til fiskeriminister i ekstraordinært statsråd, og kommer ut fra Slottet sammen med statsminister Erna Solberg.

Andre Frp-ere gjerne snakker gjerne «off the record» om Sirkus Sandberg, særlig her i Arendal under Arendalsuka, hvor det vel kan sies at det tok litt av i begynnelsen av uka.

Mange himler med øynene. Sier at «kjærlighet gjør blind», eller at han må ha «mistet hodet fullstendig». Eller er opprørt over «leflingen» med prestestyret i Iran.

Men ikke Nesvik. Han er formell og stum som en østers.

- Hvem ønsker du deg som ny nestleder da, synes du Sylvi Listhaug er en god kandidat - dere er fra samme fylke?

- Det har jeg heller ingen kommentar til. Jeg har full tillit til nominasjonskomiteen og at de som styrer dette vil gjøre en fullgod jobb.

- Men det vil påvirke partiet, og du er jo fortsatt medlem av partiet ...

- Da må du høre med dem som styrer partiet. Jeg er fiskeriminister, og jeg uttaler meg bare om fisk og fiskeripolitikk.

- Men jeg sitter jo og fisker nå?

- Hehe.

Visste ikke om kjæresten

Bare på ett punkt går det an å fravriste Tom Harald Nesvik en ørliten nyhet om Sandberg.

- Visste du at han hadde kjæreste?

- Nei, det fikk jeg vite av media.

Les også: Sandberg: – Dere har nærmest henrettet denne kvinnen

Så det visste han ikke. I likhet med de fleste andre i partiet. Ikke at det er noe galt i det.

- Du har jo kjent Per Sandberg lenge ...

- Ja, vi har kjent hverandre helt siden 97.

- Er dere gode venner?

- Det er ikke slik det fungerer. Vi prates når vi møtes, og har vært kompiser siden den gang. Per gjorde en veldig god jobb som statsråd, han var en klar stemme i debatten.


Dørvakt og treningsinstruktør

Av tidligere yrkeserfaring har ikke Harald Tom Nesvik all verden å vise til.

Han har vært dørvakt, instruktør på helsestudio, og ekspeditør i en elektroforretning. På fritida har det heller ikke blitt tid til så mye annet enn politikk.

- Jeg har hatt så mange verv at det ikke blir tid til så mye annet. Men jeg er mer enn gjennomsnittlig opptatt av fotball. Og så trener jeg, løfter vekter og løper på tredemølle. Jeg er ikke typen som springer på Aksla (byfjellet i Ålesund, red.anm.). Jeg er stor og tung, så det sier seg selv at jeg ikke løper særlig fort. Men det er godt å få svetta litt.

Fra Arendal skal han rett hjem på dugnad. Håndballaget til yngstesønnen skal bygge scene til musikkfestivalen Jugendfest på Color Line Stadion.

Men faglig er han ingen lettvekter på fiskefeltet. Nesvik har nemlig studert eksportmarkedsføring for fiskeri ved Møre og Romsdal Fiskeritekniske høyskole.

- Nå er jo det fryktelig lenge siden da, og det faget eksisterer ikke lenger. Men jeg har vært tett på næringa og fulgt med hele livet, også da jeg satt i næringskomiteen på Stortinget.

Kan bli bråk

- Kommer du til å innføre arealavgift for lakseoppdretterne?

- Arealavgift? Nei, vet du hva, det har jeg ikke noe jeg skal si noe om i dag.

- Men synes du det er et rimelig prinsipp at de som bruker våre fellesarealer i fjordene må betale for det?

- Nå betaler de jo ganske mye skatt og avgifter allerede. Men nå skal vi gjøre et grundig, selvstendig utredningsarbeid, så får vi ta det videre derfra.

Og det er omtrent det som er mulig å få ut av ham om fiskeripolitikk.

Han svarer på samme måte når det gjelder vekst versus laksesykdommer, byråkratiet i fiskeriforvaltningen, eller den omstridte flåtestrukturen og kvotene.

Harald Tom Nesvik forsnakker seg ikke, han er ingen løs kanon på dekk. Men bråk kan det bli likevel.

For det er ikke sikkert at nordlendingene og finnmarkingene er fornøyd med en sunnmøring som fiskeriminister. Alle i næringen kjenner skillelinjene og mytene:

Om de svære trålerne og fabrikkskipene på Sunnmøre og resten av Vestlandet, mot de bittesmå sjarkene i nord.

Om sunnmøringen som vokser og investerer selv om han blir spikret opp på blanke naustveggen. Og om Agnar Mykles nordlending, som heller springer og kjøper wienerbrød til kjæresten.

- I vår felles hjemby Ålesund sies det at Per Sandberg var ganske tøff mot rederne. Blir du også det?

- Nå vet ikke jeg hva det betyr å være tøff mot rederne, og hvilke redere det er snakk om. Det viktigste for meg er å gi gode rammevilkår som gjør at vi får videre vekst.

- Men ikke vekst for envher pris?

- Det er litt opp til næringa selv, hvilken vekst de tenker seg. Så er det viktig å skaffe seg et ordentlig faktagrunnlag. Forskning er ekstremt viktig for å kunne fatte gode beslutninger.

- Din forgjenger var ikke så begeistret for forskere bestandig?

- Det spørs jo hvilke tilnærminger man velger. Du må alltid vurdere det som kommer. Vi skal ikke bestille forskning ut fra hvilke resultat vi ønsker, men hvilke områder vi ønsker belyst.

Fiskerifeltet er ikke det fredeligste feltet i norsk politikk. Per Sandberg lå i konstant krig med Fiskeribladet. Hvilke kriger Harald Tom Nesvik vil ta, vet han nok ikke selv engang.

Men jeg tipper det blir en stund til at han går på foreldremøte igjen.