*Nettavisen* Økonomi.

Overveldende flertall: - Asyl må være midlertidig

Opp mot 250 personer melder seg hver dag som asylsøkere til Politiets Utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. Foto: Privat

Nettavisens lesere mener asyl ikke bør være permanent.

28.09.15 14:55

Onsdag skrev Nettavisen mener at hvis Norge tar imot 100.000 syriske flyktninger, kan regningen bli 430 milliarder kroner. Ingen vet hvor pengene skal tas fra.

Det er Finansavisen som hadde kommet frem til regnestykket som tar utgangspunkt i at de syriske flyktningene som kommer nå har like lav sysselsetting som tidligere ankomne syriske flyktninger.

Regnestykket forutsetter at 54 prosent av dagens syriske flyktninger kommer i arbeid. Foreløpig er sysselsettingsgraden 26 prosent.

SSB har tidligere anslått at en gjennomsnittlig ikke-vestlig innvandrer i løpet av et livsløp får 4,2 millioner kroner mer i ytelser fra staten enn vedkommende yter tilbake i skatt.

Les også: En epost fra ei dame i Horten fikk 1000 flyktninger til Stokke

I artikkelen spurte vi leserne om hvordan Norge burde betale for 100.000 flyktninger.

Et overveldende flertall, hele 86 prosent, av de 14.300 som torsdag kl 14 hadde svart på Nettavisens uhøytidelige spørreundersøkelse, mener asyl bør være midlertidig.

Fem prosent mener stortinget må kutte i andrfe utgifter og like mange mener innvandringen vil bli økonomisk lønnsom. Resten mener at skattene må økes.

Les også: Kunne blitt sex-slaver for IS - reddet seg til Norge

"Hvis det var opp til meg, ville jeg ikke tatt imot en eneste flyktning på permanent basis, men høyst gitt feks 2000 kvoteflyktninger midlertidig oppholdstillatelse for 1 år om gangen, når det så blir slutt på kigshandlingene ville de måttet dra tilbake for å bidra i eget land.
10 % av pengene vi hadde spart på disse tiltakene, kunne vi brukt til å fornye forsvaret altså ca 60 mrd, videre kunne vi brukt flere titalls milliarder på å bidra til hjelp for syrerne i deres nærområder, og allikevel ville vi hatt råd til å ta vare på velferdssystemet vårt uten bruk av økt skatt" skriver en leser.

I artikkelen skriver Gunnar Stavrum at de enorme kostnadene skyldes at asylsøkere og flyktninger som regel blir permanente innvandrere med rettigheter til norske sosiale ytelser. Trolig er også det en av årsakene til at nesten ingen søker asyl i Slovenia eller Kroatia, men gjør hva de kan for å komme til Skandinavia.

Les også: - Flyktningene måtte vente i timesvis ute for å bli registrert hos politiet

Europa har råd og en moralsk forpliktelse til å gi flyktninger asyl. Men det må være midlertidig, og målet må være at syriske flyktninger vender tilbake til Syria når det blir fred. Rett til asyl er ingen automatisk rett til å velge det EØS-landet med best sosiale ordninger, skriver han i artikkelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.