NA24.no

På denne øya er én av ti millionærer

MIDT I HAVET: Det er Værøys plassering midt i havet som er nøkkelen til at mange værøyværinger tjener godt, og har klart å legge seg opp formuer.
MIDT I HAVET: Det er Værøys plassering midt i havet som er nøkkelen til at mange værøyværinger tjener godt, og har klart å legge seg opp formuer. (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
- Svært mange av øyas innbyggere er driftige folk, forklarer ordføreren.

Ti prosent av Værøys vel 700 innbyggere hadde i fjor over en millioner i formue. Og det er fiske som har ført til rikdommene i havgapet.

Se saken i an.no

Blant landets 429 kommuner ligger Værøy helt oppe på 48. plass på listen over gjennomsnittlig formue blant innbyggerne.

Snittformuen for Værøys innbyggere var i fjor på over 553.000 kroner, og bare Lurøy av Nordlands-kommunene er rangert høyere enn Værøy.

Til sammenligning ligger Bodø helt ned på en 310. plass, med en snittformue på vel 310.000 kroner.

Mange årsaker

Ordfører Harald Adolfsen er ikke i tvil om hva som er årsaken til at nettopp hans kommune figurerer så høyt oppe på årets skattelister.

- Det er veldig bra at så mange værøyværinger er formuende, og det er det mange årsaker til. Ikke minst handler det om at svært mange av øyas innbyggere er driftige folk, og det er vi særdeles stolte over, sier Adolfsen. Han er ikke blant de over 70 værøyværingene som er registrert med over en million i formue, og det har han ingen problemer med å akseptere.

- Jeg er imidlertid veldig fornøyd med at det er skapt mange gode arbeidsplasser knyttet til de ressursene vi har i nærheten av oss. Det er først og fremst fiskeriene som fører til de gode inntektene, og vi unner de som driver med dette yrket hver eneste krone de tjener, slår Værøys ordfører kontant fast.

Til fellesskapet

Han legger heller ikke skjul på at gode inntekter til øyes befolkning også gjør at det drypper noen kroner inne i fellesskapets kasse på Værøy.

- Men vi skulle gjerne hatt noen flere skattekroner. I dag drar jo staten inn alt av bedriftsbeskatning. Det mener jeg det kunne vært gjort noe med, for det er lokalsamfunnene som drifter næringslivet med smått og stort, sier Adolfsen.


Usikker framtid

Samtidig som han er fornøyd med årets skattelister, røper han en viss engstelse for årene som kommer.

- Det skjer store endringer i den næringen vi nyter godt av, både i forhold til kvoter og strukturendringer. Så vi går mot en framtid som kan bli både turbulent og interessant. Men værøyværingene har opplevd mange bølgedaler tidligere, og møtt dem alle med krum hals. Så jeg har god tro på framtida, sier Adolfsen.

Se flere saker i an.no


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere