NA24.no

På dette flate taket må Aina montere en stige til feieren. Men hun nekter

På dette flate, store taket krever kommunen at Aina Hanssen må montere opp en stige – horisontalt. Huseier ser ikke behovet for dette, ettersom flaten er stor og trygg.
På dette flate, store taket krever kommunen at Aina Hanssen må montere opp en stige – horisontalt. Huseier ser ikke behovet for dette, ettersom flaten er stor og trygg. Foto: Kim Gaare
Sist oppdatert:
– Ville du balansert på en stige når taket er flatt? Det er så ulogisk som det går an.

iFinnmark: Hustaket til Aina Hanssen er helt flatt. Likevel krever Porsanger kommune at det må monteres en takstige – slik er forskriftene. Hvis ikke nekter kommunen å feie pipa, for regelverket er der for å sikre at feieren har trygg og sikker atkomst til pipa.

Saken ble først omtalt i den samiske avisen Sagats papirutgave lørdag.

Hanssen skjønner regelverket, men har – etter hennes oppfatning – tre gode grunner til ikke å montere en stige på det 60 kvadratmeter store og flate taket:

– Hvis jeg skrur fast en stige i taket vil det bare bli ny lekkasje. Nylig måtte vi reparere taket fordi det ble lekkasje i pappen der ting nettopp var montert fast. Kostnaden var 200.000 kroner, og den vil vi ikke ta igjen.

– For det andre vil en liggende stige bare samle opp snø. Og det har jeg faktisk ikke krefter til å fjerne.

– For det tredje vil feieren aldri gå på denne stigen. Om feieren skulle forsøke gjøre det, blir det bare et problem.

Og det er kanskje nettopp det siste argumentet hennes som vekker mest oppsikt.

– Ville du balansert på en stige når taket er flatt? Det er så det er så ulogisk som det går an, fastslår pensjonisten.

Selv forsøker hun å balansere på en gammel og umontert stålstige, og illustrerer med håndbevegelser hvor brysomt stigen i så fall vil være for en feier.

Om en feier skulle tatt i bruk en stige på et flatt tak ville det trolig ha vært mer utrygt enn uten stige på dette taket, fordi feieren da måtte balansere på den.

Nekter å betale

Stigen blir nok aldri fastmontert, om hun får det som hun vil. Aina Hanssen godtar nemlig ikke å bli et offer for «regelrytteri», som hun mener dette minner mest om. Kommunen har heller ikke feiet pipa på mange år ettersom det er gjort av andre. Hun har også ved flere anledninger bedt kommunen å framvise hvilken hjemmel de har for å kunne ta betalt for en ferietjeneste de ikke utfører.

Ettersom Hanssen aldri har fått et svar fra kommunen, begynte hun å trekke fra feieravgiften fra den kommunale avgiften. Men da hun fikk et inkassovarsel med trussel om betalingsanmerkning valgte hun å gå ut i avisen, selv om hun helst ville unngått å gå til dette skrittet.

– Jeg har alltid betalt mine regninger, og jeg betaler mine utgifter med glede, men ikke når kommunen unngår å utføre tjenesten de tar betalt for, sier hun.

Vil se på saken

Teknisk sjef i Porsanger kommune Victor Gamst opplyser til iFinnmark at kommunen de nå skal se på saken på nytt.

– Jeg kan ikke uttale meg om de vurderinger som er gjort av fagfolk, men en ny ekspert skal se på saken.

Les flere saker fra iFinnmark her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere