Gå til sidens hovedinnhold

På disse skolene går landets beste 5. klassinger

Her er skolene som scoret best på nasjonale prøver på barnetrinnet.

OSLO (Nettavisen): Jappa skole i Grimstad, Loar skule i Lom og Bogstad skole i Oslo. På disse skolene scoret femteklassingene best i Nasjonale prøver på 5. trinn, viser Nettavisens oversikt.

Les også: Søk: Her er landets beste ungdomsskoler

Vi har sett på skalapoeng for engelsk, lesing og regning og beregnet gjennomsnittet i vår rangering av skolene. På topp 20-lista finner vi tre Akershus-skoler, tre Oslo-skoler og to Telemark-skoler, mens Aust-Agder, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Oppland, Rogaland, Sør-Trøndelag, Vest-Agder, Vestfold og Østfold er representert med én skole hver.

Les også: Norske 5. klassinger best i Norden på matematikk

60.000 elever deltok

I alt 60.000 elever på 5. trinn gjennomførte nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk denne høsten. Målet med nasjonale prøver er å få et bilde, et «begrenset» bilde, understreker Utdanningsdirektoratet, av elevenes grunnleggende læring i alle fag.

Resultatene regnes om til poeng på en fast skala og elevene plasseres også på et mestringsnivå. På barnetrinnet er det tre nivåer, der 1 er lavest.

Se alfabetisk oversikt over de 1000 beste skolene på 5. trinn (PDF)

Ingen endring i engelsk og regning

Utdanningsdirektoratets oversikt over Nasjonale prøver for 5. klasse viser ingen endringer i elevenes prestasjoner i engelsk og regning fra 2014 til 2016.

Se tabell over de 20 skolene som scoret best på 5. trinn her:

Høyest mestringsnivå i Oslo

Analysene av tallene viser at Oslo-elevene presterer høyest i landet, om man ser på mestringsnivå. Oslo har nemlig høyest andel elever som presterer på høyeste mestringsnivå. I lesing presterer om lag 36 prosent av elevene på det høyeste mestringsnivået. Oslo har også færrest elever på det laveste mestringsnivået. Særlig i engelsk er andelen som presterer på det laveste mestringsnivået langt lavere enn landsgjennomsnittet, ifølge NTB.

I Bærum og Oslo presterer mer enn hver tredje elev på høyeste mestringsnivå.

Litt flere gutter enn jenter presterer på høyeste mestringsnivå i regning og engelsk, mens litt færre jenter enn gutter presterer på laveste mestringsnivå i lesing.

På landsbasis er det ingen endring i elevenes prestasjoner i engelsk og regning, og endringen er bare marginal i fylkene og de største kommunene.

Nasjonale prøver på 8. og 9. trinn ble presentert for noen uker siden, og viste heller ingen endring av snittet på nasjonalt nivå.

Kommentarer til denne saken