NA24.no

På fem år er statens kostnader til denne gruppen økt med over 50 prosent

Antall pensjonister øker kraftig - og kostnadene øker enda mer.
Antall pensjonister øker kraftig - og kostnadene øker enda mer. Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Aldersbølgen er her allerede.

Nye tall fra SSB viser at utgiftene til den statlige delen av NAV fortsetter å øke i et relativt jevnt tempo. I fjor hadde «Arbeids og velferdsetaten» - ekslusiv de kommunale delene - kostnader på nær 410 milliarder kroner.

Av dette var 398 milliarder kroner rene overføringer til befolkningen, noe som er en økning på drøyt 5,2 prosent fra 2012.

Disse utbetalingene består av følgende kategorier:

  • alderdom
  • arbeidsfravær (sykepenger, uførhet, attføring, arbeidsavklaring og rehabilitering)
  • arbeidsledighet
  • barneforeldre
  • lege-/hjelpemidler
  • andre trygde- og stønadsordninger

Av disse punktene er det bare de to første som har en reell økning år for år.

Utgiftene til pensjonister øker kraftig.


Pensjonsbølgen er her allerede

Ifølge SSB er det en betydelig økning i både antall alderspensjonister og ikke minst økning i utbetalingene, som virkelig begynner å spise på NAVs utgifter.

- Utbetalinger i forbindelse med alderdom og arbeidsfravær utgjør mesteparten av overføringene fra NAV til befolkningen. Statens utgifter til alderspensjon har imidlertid økt langt mer enn utgiftene til arbeidsfravær og de øvrige stønadsformene. Utgiftene til alderspensjon økte hele 56 prosent fra 2008 til 2013, mot om lag 25 prosent for de øvrige stønadsformene, melder SSB.

I 2013 ble det 5,3 prosent flere alderspensjonister i Norge - totalt 800.350 personer - mens utbetalingene økte med hele 9,4 prosent. I løpet av fjoråret ble det utbetalt 164 milliarder kroner til pensjonister - noe som når er 41,4 prosent av alle utbetalingene fra NAV.

Vi skal ikke lenger tilbake enn 2010 før vi så at kostnadene til arbeidsfravær var større enn til alderspensjon - mens utgiftene til alderspensjon i fjor var rundt 20 prosent høyere enn utgiftene til arbeidsfravær.

Færre mottakere - større utgifter

Til tross for at både antall uføretrygdede og personer på arbeidsavklaringspenger har gått marginalt ned, har utgiftene til arbeidsfravær - eksklusiv sykepenger - har økt noe.

- I 2013 var det 165.903 personer med rett til arbeidsavklaringspenger. Dette er det laveste antallet siden ytelsen ble innført 1. mars 2010. Det ble utbetalt mer enn 36 milliarder i 2013, omtrent på samme nivå som i 2012, melder SSB.

- I 2013 var det 305.886 personer som fikk utbetalt uføretrygd, en nedgang på 4 001 personer, eller i overkant av 1 prosent. Det er mer enn 2 prosent økning i uføreutbetalingene fra 2012 til 2013. Det ble utbetalt 61,7 milliarder i uføretrygd, noe som er 15,5 prosent av de totale utbetalingene som utbetales fra Arbeids- og velferdsetaten. Det er flest mottakere av uføretrygd i Hordaland og Østfold, og færrest i Sogn og Fjordane og Finnmark.

NAV bruker mer penger på seg selv

SSBs tall viser også at NAV har en relativt betydelig økt kostnad for å drive seg selv.

I 2013 brukte NAV 11,5 milliarder kroner på såkalt «egenproduksjon», noe som i stor grad lønn til egne ansatte, en økning fra 10,8 milliarder året før.

Årsaken til økningen er i all hovedsak en økning i antall årsverk på 5,7 prosent til 12.600.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere