NA24.no

På Gardermoen fikk han 1,5 millioner kroner av narkobaronen

Eldring hjalp narkobaronen Gjermund Cappelen med å overføre 1,5 millioner kroner i kontanter til en sveitsisk bankkonto. Nå legger han alle kortene på bordet.
Eldring hjalp narkobaronen Gjermund Cappelen med å overføre 1,5 millioner kroner i kontanter til en sveitsisk bankkonto. Nå legger han alle kortene på bordet. Foto: Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Hans Olav Eldring står frem som bankedderkopp.

LONDON (Nettavisen): Nettavisen har de siste månedene avdekket en rekke forhold knyttet til narkotika-siktede Gjermund Cappelen. 

Nå legger den sveitsiske megleren til narkobaronen alle kortene på bordet i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

Cappelen er mest kjent for å være den tidligere vennen til den korrupsjonssiktede polititoppen, Eirik Jensen.

Cappelen har vitnet mot polititoppen i avhør.

Jensen slapp nylig ut fra måneder i varetekt og er foreløpig siktet for grov korrupsjon.

Ifølge NRK, skal Cappelen i avhør ha innrømmet smugling av hele 450 kilo hasj.

LES HER: Herfra styrte Jensen-venn sitt narko-imperium

Nå forteller Hans Olav Eldring, Cappelens megler i Genève i 2007, hvordan Cappelen overførte rundt 1,5 millioner kroner av sin kontantbeholdning til sin sveitsiske bankkonto.

- Jeg hjalp Gjermund Cappelen med å plassere rundt tre millioner kroner på hans bankkonto i en sveitsisk storbank, sier Eldring til Nettavisen.

Norges rikeste på kundelisten
Hans Olav Eldring er ingen hvem som helst i det sveitsiske «private banking-miljøet» som har Norden som nedslagsfelt.

I løpet av sine 20 år i «private banking-sektoren» har han hatt rundt 600 kunder, hvorav de fleste er nordiske.

På nettverkslisten finner man flere av Norges rikeste personer. En telefon fra Eldring, så får han audiens hos de fleste.

Han snakker flyttende norsk, med en liten snev av nordlandsdialekt. Med en mor fra Mo i Rana og far fra Vadsø, så er ikke det så rart.

Selv har Eldring aldri bodd i Norge, og da han var 17 år, valgte han også å bli sveitsisk statsborger.

Gjermund Cappelen overleverte 1,5 millioner kroner til sin sveitsiske megler på Gardermoen, mot at tilsvarende beløp ble satt inn på hans bankkonto i Sveits.

I 2010 flyttet den Eldring til London, for å hjelpe den sveitsiske storbanken Credit Suisse, med sine rike nordiske kunder. Han sluttet der tidligere i år, og er under karantene frem til september.

En tøff tid
Nettavisen møter Eldring på flyplassen Gatwick, sørvest for London. Det er en meget preget Eldring vi møter.

- Det har vært en tøff tid. Grunnen til at jeg ikke kunne snakke før, var at den sveitsiske banksekretessen gjør det vanskelig å si noe om kunder og kundeforhold, men etter at mange opplysninger i den senere tid har kommet frem i media kan jeg i hvert fall snakke om det som da har blitt kjent, sier Eldring til Nettavisen.

- I disse medieoppslagene ble jeg selv også første gang kjent med at Cappelens penger trolig stammer fra narkotika. I kontoåpningsprosessen forklarte han den gangen at de stammet fra handel med luksusbiler, noe vi ikke hadde grunn til å reagere på, fortsetter Eldring.

Det er ikke bare Cappelen som Eldring har hatt som kunde. Også Hans Eirik Olav, som var kunde av Eldring i flere år, er tiltalt av norske myndigheter for blant annet hvitvasking av millioner.

Hans Eirik Olav tjente stort på skandaleselskapet Thule Drilling, som prøvde å bygge en rigg på et verft i Dubai, men hvor investorene tapte det meste av den investerte kapitalen.

Hans Olav Eldring legger alle kortene på bordet om hvordan han meglet 1,5 millioner kroner i kontanter på Gardermoen.

Olav skal ha overført, ifølge tiltalen mot ham, rundt 36 millioner kroner fra Thule Drilling til sin bankkonto i Sveits. Selskapet han ledet gikk konkurs i 2010, med krav på 2,6 milliarder kroner, en av Norges historiens største konkurser.

- Det at både Cappelen og Olav er under etterforsking av politiet, har gjort det vanskelig for meg å si noe, sier Eldring.

Avhør i Genève
Han har allerede vært inne til et avhør med Økokrim i Genève for snart to år siden.

- For 18 måneder siden visste verken politiet eller jeg at Cappelen drev med narkotika.

- Hva gikk avhøret ut på?

- De ville vite litt om noen av transaksjonene jeg hjalp Cappelen med.

- Den ene gjaldt en overføring fra Hans Eirik Olav på rundt 1,5 millioner kroner til Gjermund Cappelen?

- Ja, jeg tror det var rundt det beløpet. I utgangspunktet var det et lån, fordi det tar noen dager før overføringen skjedde.

1,5 millioner i kontanter på Gardermoen
- Hvordan skjedde overføringen?

- Cappelen hadde mye kontanter i Norge, som han ville ha plassert i Sveits, mens Olav hadde millioner i Sveits, som han trengte å få til Norge, blant annet til oppussing av huset sitt.

Her på Gardermoen skjedde overleveringen av 1,5 millioner kroner.

- Jeg møtte først Cappelen på Gardermoen hvor jeg fikk pengene, rundt 1,5 millioner kroner. Cappelen forlot så Gardermoen og Olav kom og fikk alle pengene samtidig som han signerte en overførsel av det samme beløpet fra hans sveitsiske bankkonto til Cappelens konto i en sveitsisk storbank.

- Når skjedde dette?

- Tidlig 2008.

- Så det var en måte for de to guttene å overføre penger på utenfor systemet?

- Det er ikke slik vi ser på det fra sveitsisk side.

- Hvordan ser du på det da?

- Cappelen hadde en fornuftig forklaring på hvor pengene stammet fra. Kjøp og salg av luksusbiler. Det beløpet er ikke avskrekkende i den sammenheng.

- For det andre visste vi hva Olav skulle bruke pengene til.

- Men kunne han ikke bare ha overført pengene via banken?

- Det kan du selvfølgelig si, men i henhold til sveitsisk lov fra den tiden, var ikke dette ulovlig. Men jeg har ikke noe problem i dag, å se at det fra norsk side kan oppfattes som hvitvasking.

De kjente ikke til hverandre
- Var dette en normal transaksjon fra din side, noe du ofte gjorde for Gjermund Cappelen eller andre kunder?

- Nei, og jeg gjorde det kun den ene gangen for Cappelen.

- Visste Hans Eirik Olav og Gjermund Cappelen hvem som var motpart?

- Nei, det gjorde de ikke.

- Men Olav overførte jo pengene direkte til Cappelens konto?

- Det stemmer, men han visste bare kontonummeret, ikke hvem som står bak. Cappelen signerer på overførselen, mens jeg legger på navnet i ettertid når jeg leverer overførselen til banken. Akkurat det er veldig viktig.

- Det forklarer 1,5 millioner av de rundt tre millionene som Cappelen hadde på sin sveitsiske bankkonto. Hvor stammer resten fra?

- Det kom fra en bankkonto i en annen sveitsisk bank, som han hadde bestemt seg for å stenge.

Fakta: Tilsvar Hans Eirik Olav:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Dette er helt uinteressant for min sak, så dette gidder jeg ikke kaste bort tid på. Jeg kommer ikke til å kommentere løse påstander fra Eldring. Det eneste jeg vil si er at jeg ikke kjenner Cappelen og hadde aldri hørt om ham før han dukket opp i media.


- Visste du at Cappelen drev med narkotika?

- Nei.

- Tenkte du aldri på at pengene kunne stammet fra noe ulovlig?

- Nei. Jeg fikk beskjed at det stammet fra kjøp og salg av luksusbiler

- Gjorde du en ordentlig kundesjekk på av Cappelen?

- Ja. Akkurat slik vi gjorde med alle de andre kundene mine. Vi benyttet ulike banker i Sveits for våre kunder og også disse bankene gjorde sine sjekker, og fant ingenting galt på Cappelen.

- Du ble kjent med Cappelen via Pål Gruben?

- Det stemmer, men også av en tysk kunde av meg. Gruben var ikke kunde, men jeg kjente ham godt.

LES HER: - Cappelen vasket penger for finanstopp

Pål Gruben introduserte narkobaronen Gjermund Cappelen til den sveitsiske megleren Hans Olav Eldring.

Pål Gruben ble i fjor dømt til tre år og seks måneders fengsel for hvitvasking av i underkant av 20 millioner kroner. Mandag starter ankesaken hans opp i Borgarting Lagmannsrett, hvor kun straffeutmålingen skal diskuteres.

LES HER: Pål tapte 700 millioner - nå må han i fengsel

Aldri gjort forretning med Gruben
Eldring sier han aldri gjennomførte noen forretninger med Gruben, men at Gruben ba ham se på noen selskaper han var involvert i, med tanke på kapitalinnhenting og aksjesalg. Dette var også før det begynte å blåse ordentlig rundt Gruben i media.

- Det eneste jeg gjorde med ham, var å se på noen selskaper han jobbet med, men det ble aldri noen business. Blant annet så jeg på Cappelens snusselskap, Pure Nordic, men ingenting skjedde.

Godt kan det være, for i fjor gikk Pure Nordic konkurs.

- Når møtte du Cappelen for første gang?

- Jeg tror det var i 2007 en gang. Han var kunde av meg frem til mars i 2009.

Hans Olav Eldring traff Cappelen kun fysisk tre-fire ganger i løpet av kundeforholdet. Første gangen var i Genève, mens en av de siste gangene var på Gardermoen, da han mottok Cappelens 1,5 millioner kroner.

I 2008 slo finanskrisen hardt til mot «privatbanking-miljøet» i Sveits, noe som også rammet Eldring. Eldring bestemte seg derfor å begynne å jobbe direkte for en av sine estiske kunder.

- Etter det har jeg ikke hatt noe kontakt med Cappelen.

- Hvordan opplevde du Cappelen?

- Du har den typen som liker å gå på middager og kose seg, mens du har de som ikke ønsker noe sosialt. Han var en av de siste.

Det har ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med Gjermund Cappelens advokat, Benedicte de Vibe.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere