NA24.no

På Nordby-senteret betaler du 100 norske for 100 svenske, uansett kronekursen


Omsetningen på Nordby shoppingcenter bikket nesten fire milliarder kroner i 2014.
Omsetningen på Nordby shoppingcenter bikket nesten fire milliarder kroner i 2014. Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
- Vi tilbyr en bedre deal enn bankene, påstår senterleder Ståle Løvheim.

Prisen vi betaler for 100 svenske kroner nærmer seg 100 norske kroner med stormskritt. Mandag ettermiddag var Norges Banks midtkurs (midtpunktet mellom kjøps- og salgskursen) oppe i hele 98,48 norske kroner pr 100 svenske.

Kursen for svenske kroner mot norske kroner har siden år 2000, svingt mellom 79 kroner og 97 kroner for 100 svenske kroner, ifølge Aksjeanalyser.

Artikkelen fortsetter under grafen.

Utviklingen i kursen mellom den svenske og norske krona siden 2010.


- Ser ikke forskjell på svenske og norske kroner

Ved Nordby Shoppingcenter i Strømstad i Sverige har senterets 110 butikker for tiden stående ordre om at 100 norske kroner tilsvarer 100 svenske kroner.

- Vi driver grensehandel og det er i hovedsak nordmenn som handler hos oss. Om de kommer med norske eller svenske kroner, ser vi ikke forskjell på det. Gjennom hele sommeren har kursen vært omtrent lik mellom 96 og 98 kroner, sier senterleder Ståle Løvheim til Nettavisen.

- Kronekursen betyr ingenting

- Du kan jo sammenligne med bensinprisene. Selv om innkjøpsprisen på olje varierer betyr ikke det at bensinprisene løper opp og ned. Dette er en mekanisme som fungerer, og det er ikke noe nytt. I dag burde forbrukerne være kjempefornøyde med oss. Jeg mener du må betaler mer i banken med vekslingskursen og gebyrer, sier Løvheim.

Senterlederen på Nordby mener kronekursen er av liten eller ingen betydning for deres kunder.

- Kjøper du bacon er prisen uansett under en tredjedel av prisen i Norge. Marginen på noen øre spiller ingen rolle når prisene uansett er så lave. Vårt primærmål er ikke å tjene penger på valuta, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 Nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer i Sverige.


14 prosent bedre enn 2014

Han mener været har en ekstremt mye større betydning for senterets omsetning enn kronekursen.

- Dårlig vær skaper mye trafikk til kjøpesentrene. Årets sommer hadde rundt en 14 prosents økning i omsetningen sammenlignet med fjorårets sommer, som hadde veldig bra vær.  Nå ligger vi rundt fem prosent foran fjoråret. Ser du året under ett tror jeg gjennomsnittet av kronekursen vil ligge på omtrent det samme.

- Og om krona går ned til 95 kroner i morgen spiller det ingen rolle. Om du får 2,50 mer på hundrelappen, hva skal du bruke de pengene på?

Si nei til å betale i norsk valuta

Senterledelsen følger nøye med på værmeldingene. Mye mer enn kronekursen.

- Er det regn vet vi at det kommer mange flere kunder. Tirsdag 21. juli i år var det veldig dårlig vær. Da hadde vi 50.000 mennesker inne på én dag, Det vil si at vi fyller Ullevål stadion to ganger på én dag. Det krever ekstra betjening, ekstra vakthold, ekstra alt, sier Ståle Løvheim.

PS: Ofte når du handler i Sverige får du spørsmål om du vil betale i norske eller svenske kroner, eventuelt Visa eller Bank Accept. For å få en best mulig kronekurs er det viktig å alltid betale i svenske kroner i Sverige - og mer generelt lokal valuta når du er på ferie. Svar derfor aldri «norske kroner» eller «BankAccept» i utlandet.

Hvis du betaler med kredittkort, fungerer det stort sett på den måten at prisen du betaler er dagens offisielle kurs fra Norges-Bank - den såkalte midtkursen - og så tar banken eller kredittkortselskapet et tillegg på 2,5 prosent for å gjennomføre vekslingen for deg.

Hvis den offisielle kursen er 90 kroner, betaler du en reell vekslingskurs på 92,25 kroner. Om du derimot velger å betale i norske kroner når du er i utlandet, er det butikken eller senteret du handler på som foretar vekslingen for deg. De står fritt til å velge den vekslingskursen de selv vil.

Les mer om det her: Dette svaret må du aldri gi.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere