*Nettavisen* Økonomi.

På rømmen med 350 mill.

IT-toppen Kobi Alexander er ettersøkt av amerikansk politi i en opsjonsskandale. Han er søkk borte, sammen med 350 millioner kroner.

15.08.06 21:17

HOUSTON (NA24): Amerikansk politi har ettersøkt den tidligere toppsjefen i IT-selskapet Comverse Technology, Kobi Alexander.

Kobi Alexander er mistenkt for å jukset med datoene på opsjoner i selskapet for å gi seg selv store, risikofrie gevinster. To andre sjefer i selskapet er arrestert, men Alexander er borte, ifølge Wall Street Journal.

Avisen skriver at politiet mener Alexander nylig overførte mer enn 57 millioner dollar, eller rundt 350 millioner kroner, fra USA til kontoer han kontrollerer i Israel, for å unndra midlene fra amerikanske myndigheter.

Alexander har statsborgerskap både i USA og Israel.

Advokaten vet ikke
Alexanders advokat, Robert Morvillo, som tidligere har representert høyprofilerte personer som Martha Stewart, sier han sist snakket med sin klient for et par uker siden, og at han da var i Israel. Advokaten sier han ikke vet hvor Alexander nå er.

Hvis Alexander har stukket av, kan det ha sammenheng med en kraftig økning i straffenivået for hvitsnippforbrytelser i USA. Det er nå ikke uvanlig med både 10, 15 og 20 år i fengsel for toppsjefer som blir tatt med hånden i kakeboksen.

Comverse er en betydelig leverandør av administrativ programvare for teleindustrien. Selskapet er verdsatt til rundt 25 milliarder kroner på Nasdaq-børsen, selv om kursen har falt over 80 prosent siden toppnivåene rundt tusenårsskiftet. Alexander startet selskapet for 25 år siden.

Skandale
Dette er siste utvikling i det som ser ut som en voksende opsjonsskandale i amerikanske børsselskaper. En rekke selskaper granskes nå i forhold til tildeling av opsjoner til toppsjefer, blant andre Apple-sjef Steve Jobs.

Det er sterk mistanke om at man i ettertid har manipulert med datoene for tildeling av opsjoner for å gi maksimal sjanse for gevinst til sjefene. En opsjon gir en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe en aksje til en gitt kurs i fremtiden. Hvis aksjekursen i mellomtiden stiger, gir opsjonen gevinst.

Amerikanske myndigheter mener tilbakedatering av opsjonstildelinger kan være brudd på en rekke lover, både hva gjelder regnskapsføring, bedrageri, skattelovgivning og så videre.

Nordmann avslørte
Skandalen begynte å rulle på grunn av arbeidet til nordmannen Erik Lie, som er økonomiprofessor i USA, og som gjennom analyse av kursutvikling fant at mange opsjonstildelinger skjedde på så gunstige tidspunkter at det nærmest var umulig å forklare med annet enn juks.

Her kan du lese mer om bakgrunnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag