NA24.no

På tide å ringe Larry?

Foto: TIMOTHY A. CLARY (AFP)
Sist oppdatert:
Bernard Madoff får det tøft bak murene, mener hvitsnippekspert.

Under finanskrisen har en rekke svindelsaker blitt nøstet opp som følge av stadig mer risikoaverse investorer. Det som er dårlig nytt for svindlerne, innebærer imidlertid mer business for Larry Levine.

NA24 - din næringslivsavis

En simpel tyv
Levine er grunnlegger av Wall Street Prison Consultants, som underviser hvitsnippforbrytere i hvordan de skal overleve i fengsel.

Levine vet hva han snakker om. Han har nemlig tilbrakt over ti år i ulike føderale fengsler og er fortsatt ute på prøveløslatelse. Derfor må han utføre all sin virksomhet per telefon.

Med en startpris på snaut 1000 dollar per konsultasjon råder han kriminelle på alle aspekter av fengselslivet.

Han er imidlertid pessimistisk vedrørende Bernard Madoffs utsikter til et behagelig fengselsliv.

Tyver rangeres nemlig lavt i fengselshierarkiet, og han regner med at mange av de andre innsatte har familier som har lidd store tap som følge av supersvindlerens økonomiske krumspring.

-Du raner en bank, det er kult. Noen lurer et forsikringsselskap, og vedkommende får status. Det verste du derimot kan være i fengsel er en tyv som stjeler fra folket, og Bernie stjal fra mennesker, forklarer Levine til CNNMoney.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ponzi svindel
Madoff ble arrestert i desember, etter å ha lagt kortene på bordet først overfor sine to sønner og deretter overfor politiet. Han sa seg i mars skyldig etter tiltalen og har siden vært fengslet.

Han sto bak det som trolig er tidenes største svindel. Totalt viste det seg at over 60 milliarder dollar bare var luft etter at Madoff i et par tiår hadde gitt kundene stabil, god avkastning og detaljerte oversikter over handler – som det i ettertid viser seg at han aldri utførte.

I stedet brukte han penger fra nye kunder til å innfri kravene fra kunder som ønsket å ta ut pengene – en såkalt Ponzi-svindel.

En Ponzi-svindel er oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system, hvor penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. På grunn av finanskrisen sist høst har flere slike systemer blitt avdekket.

Middels strengt fengsel
Straffen på 150 år innebærer at Madoff neppe kan regne med å komme ut igjen levende. I tillegg er det mye som tyder på at han ikke får de letteste soningsforholdene heller.

Eksperter har uttalt til amerikanske medier at han trolig vil havne i et middels strengt fengsel, hvor en del av de innsatte vil ha voldelig bakgrunn.

Madoffs advokat, Ira Lee Sorkin, nektet forrige uke å svare på om han vil anmode om et spesifikt fengsel for sin klient.

En talskvinne for Federal Bureau of Prisons, som har siste ordet i slike saker, uttalte til ukemagasinet The Economist at de forsøker å plassere alle innsatte innenfor 500 mils omkrets av deres familier. Hun ville imidlertid ikke kommentere hvor Madoff vil bli sendt.

Kjendisstatus
-Det vil være folk som tror at Bernie kan gi dem aksjetips, men jeg tviler på at han vil få seg noen nye bestevenner, sier Levine til Economist. -Jeg tror han vil bli utstøtt.

Levine understreker videre at Madoff til enhver tid bør sørge for at han er synlig for fengselsvaktene.

Han råder også Madoff til ikke å konfrontere noen, respektere mennesker og utvise alminnelig høflighet. Bernard Madoff bør heller Ikke låne penger fra noen av sine medinnsatte. Da vil han nemlig stå i takknemlighetsgjeld.

Levine røper imidlertid at Madoff sitter med et viktig ess i ermet.

-Hans berømmelse kan faktisk bidra til å gjøre ham tryggere. Blir han overfalt, vil mediene ta tak i det. På den måten vil vaktene være ekstra oppmerksomme ettersom de vil bli stilt til ansvar dersom noe skjer med ham, antyder Levine.

På spørsmål om Madoff har vært i kontakt med Levine, smiler han lurt og sier han aldri kommenterer enkeltsaker spesifikt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere