NA24.no

På vei opp fra krisen

KINAS METROPOL: Shanghai er en by med kontinuerlige endringer, noe som gir deler av byen en svært «futuristisk look».
KINAS METROPOL: Shanghai er en by med kontinuerlige endringer, noe som gir deler av byen en svært «futuristisk look». Foto: Shutterstock
IMF oppjusterer vekstestimatene for verdensøkonomien.

Det internasjonale pengefondet, IMF, skriver i en revidert rapport som ble offentliggjort onsdag at de tror den økonomiske veksten vil bli enda sterkere enn hva man trodde i april.

NA24 - din næringslivsavis

Den økonomiske globale veksten de to neste årene antas nå å bli omtrent en halv prosent høyere enn hva som tidligere har blitt lagt til grunne. Dette innebærer at verdensøkonomien vil vokse med 2,5 prosent i 2010, skal vi tro den Washington-baserte organisasjonen.

Tidligere lå anslaget på 1,9 prosent.

At økonomiske forhold har økt mer enn forventet, skyldes i all hovedsak de mange offentlige interveneringer foretatt av myndighetene i de enkelte land.

Som en konsekvens reflekterer de nye dataene at det er store forskjeller i stadiene som de nasjonale økonomiene nå befinner seg i, melder Bloomberg.

Det er ventet at fremvoksende økonomier som Kina og India vil fronte prosessen med å dra verden ut av den verste resesjonen på over 50 år, mens de mer utviklede vestlige økonomiene vil holde seg litt mer i bakgrunnen.

Byggeplass, byggenæring, kran, konkurs

-Den enestående politisk reaksjonen i de finansielle og makroøkonomiske sektorene har redusert risikoen for systemisk kollaps og begynt å gjenopprette markedets tillit, uttalte José Vinãls, direktør i IMFs kapitalmarkedsavdeling ifølge Bloomberg.

-Den globale økonomien er fremdeles svært sårbar og vi må på ingen måte være selvtilfredse på dette stadiet. Veien vil ennå være lang og kronglete, advarer han imidlertid.

På tross av de positive tegnene er altså ikke den globale nedgangstiden over med det aller første.

Gjenoppbyggingsprosessen vil gå tregt så lenge finansinstitusjonene fortsetter å fremstå svake, og markedet for kredittformidling er seigt, mener IMF.

Organisasjonen understreker videre at det overordnede politiske målet derfor må være å gjenopprette den finansielle sektoren.

-Vi er på et kritisk stadium. Vi må være ytterst forsiktige for ikke å gli tilbake i samme spor igjen, og må således være klare til å gjøre det som er nødvendig for å løse eventuelle problemer i det finansielle systemet. Dette er en uunnværlig forutsetning for å sikre en bærekraftig økonomisk utvikling, antyder Vinãls.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere