*Nettavisen* Økonomi.

Pakistan på pengejakt

Finanskrisen kan tvinge landet til en politisk upopulær avgjørelse.

19.10.08 11:13

Finanskrisen rammer verden over, noe Pakistan også forbereder seg på.

NA24 - din næringslivsavis

Landets finansminister sier at de kan bli nødt til å be Det internasjonale valutafondet (IMF) om hjelp, dersom rike nasjoner ikke vil hjelpe til, for å unngå en økonomisk nedsmelting, ifølge Associated Press.

Pakistan sliter med en skyhøy inflasjon på 25 prosent og en stupende valuta samtidig som landet trenger opptil fem milliarder dollar for å unngå mislighold av gjeld, med forfall neste år.

Lederen i pengejakten, Shaukat Tareen, sier at han er sikker på de vil klare å unngå mislighold, og han tipper at landet snart vil motta over 4,5 milliarder dollar gjennom fremskynding av planlagte utviklingslån og direkte assistanse fra rike nasjoner.

Men i en tid der de fleste rike nasjoner er opptatt av å redde sitt eget økonomiske skinn har valutafondet seilt opp som et nytt alternativ.

- Vi kan gå til fondet om vi vil, men bare som en nødløsning, sier Tareen som omtaler dette som en «plan c», ifølge Associated Press.

Men det er en politisk vanskelig situasjon dersom landet må gå til pengefondet fordi det som oftest stilles knallharde krav om store kutt i de offentlige utgiftene for å få penger her.

Og i et land med en stor andel fattige, som allerede sliter med skyhøye mat- og bensinpriser, kan slike kuttkrav gå utover landets fattigdomsprogram.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.