*Nettavisen* Økonomi.

Palestinsk regjering går av

Foto: Øyvind Ludt (TV 2 Nettavisen)

Den palestinske regjeringen gikk torsdag av etter Hamas' tilsynelatende valgseier i parlamentsvalget.

26.01.06 10:29

Regjeringens avgang er dels en formalitet som er påkrevet etter valget, men det er overraskende at regjeringen leverer sin avskjedssøknad flere timer før det offisielle valgresultatet annonseres.

- Hvis Hamas' valgseier blir bekreftet, bør de danne ny regjering, sier den palestinske statsministeren Ahmed Qureia, ifølge AP.

Ifølge palestinsk lovgivning må den palestinske lederen Mahmoud Abbas nå be partiet med flertall i parlamentet om å danne en ny regjering.

Hamas-flertall
Representanter for både Fatah og Hamas sa torsdag morgen at det islamstiske Hamas-partiet ser ut til å ha fått et flertall av plassene i den nye nasjonalforsamlingen.

Senere på formiddagen ble det meldt at den palestinske statsministeren og alle regjeringsmedlemmene hadde levert sin oppsigelse.

Meldinger torsdag morgen gikk ut på at Hamas ville få mellom 70 og 75 av plassene i nasjonalforsamlingen, som har 132 plasser.

Valgdagsmålinger antydet derimot at Hamas ville få omkring 58 av de 132 plassene i parlamentet, mens Fatah skulle få 63.

Dette er første gang Hamas deltar i et palestinsk parlamentsvalg.

Israel og USA kritisk
I en uttalelse fra fungerende statsminister i Israel Ehud Olmerts kontor torsdag het det at Israel ikke kan stole på en palestinsk regjering der Hamas spiller en rolle.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Israel kan ikke akseptere en situasjon der Hamas, i gruppens nåværende form som en terrororganisasjon som ønsker Israels ødeleggelse, blir del av den palestinske selvstyremyndigheten, med mindre gruppen kaster sine våpen, sa Olmert til den amerikanske senatoren Jospeh Biden i et møte onsdag, ifølge Olmerts kontor.

- Jeg vil ikke forhandle med en regjering som ikke holder seg til de mest grunnleggende forpliktelsene i kampen mot terror.

George W. Bush erklærte onsdag kveld at heller ikke USA vil samarbeide med en Hamas-regjering med mindre de går vekk fra målet om å fjerne den israelske staten.

Ifølge AP uttalte Hamas-representanten Mushir al-Masri, som vant valget i sitt distrikt nord på Gazastripen, torsdag at anerkjennelse av den israelske staten eller forhandlinger med den «ikke er på vår agenda.»

Til TV 2 Nettavisen har Hamas' talsmann Sami Abu Zohry tidligere uttalt at bevegelsen ønsker å få i stand en langvarig våpenhvileavtale, dersom «Israel trekker seg tilbake til grensene som gjaldt før juni 1967, og aksepterer en palestinsk stat som inkluderer Gazastripen og Vestbredden med Øst-Jerusalem som hovedstad.»

PLO-delegasjonens nye ambassadør i Norge, Yasser Al-Najjar tror Hamas vil få sterk innflytelse over fremtidige forhandlinger med Israel, enten fra regjeringsposisjon eller på grunn av sin sterke stilling i nasjonalforsamlingen.

- Lite juks
- Det ser foreløpig ut til å ha vært lite valgjuks. Det var kanskje litt tilløp til valgkamp ved valglokaler her og der, men ikke mer enn man kan vente, sier valgobservatør Tonje Merete Viken til TV 2 Nettavisen. Hun har vært til stedet ved valgene i Tubas, Nablus og Ramallah på Vestbredden, som valgobservatør med Fellesutvalget for Palestina.

Den første rapporten fra de offisielle valgobservatørene legges etter planen frem ved 11-tiden torsdag (norsk tid).

- Noen av dem jeg har snakket med mener valget ikke endrer noe og at det viktigste problemet er okkupasjonen. Men i nærheten av selve valglokalene var det veldig god stemning, med musikk, sang og dansing i gatene. Folk var ordentlig fornøyd med å få stemme, sier Viken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.