NA24.no

Pangstart på børsen

Sist oppdatert:
De norske aksjene stiger voldsomt rett fra start.

Helgen har gjort investorene på Oslo Børs godt. For andre dag på rad stiger kursene.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen blir løftet 4,3 prosent til 242,51 poeng.

Oljeprisen på vei opp
Oljeprisen har igjen sneket seg på nordsiden av 70 dollar. Forventninger om at Opec vil kutte i produksjonen når de møtes denne uken fører til at kontraktene på råolje stiger. Det er også en generell opptur i det øvrige råvaremarkedet. Et fat nordsjøolje med levering i desember omsettes for 71,51 dollar per fat.

Sterke resultatrapporter i Asia har sammen med en krisepakke for sørkoreanske banker gitt en sterk innledning på uken for børsene i Asia.

Les mer: Håp på børsene

I løpet av helgen ble det klart at den største banken i Nederland, ING, har behov for å kapital. Det løses ved at myndighetene spytter inn 10 milliarder euro i bytte. Markedet tar godt i mot nyheten og sender aksjekursen opp rundt 20 prosent. Den svenske stoltheten LM Ericsson har lagt frem sitt resultat for tredje kvartal. Resultatfremleggelsen ble fremskyndet for å unngå spekulasjoner, og aksjekursen stiger rundt 16 prosent fra start.

Opptur i Europa
I Europa er det også oppgang på børsene. Den tyske DAX-indeksen i Frankfurt sendes opp 1,75 prosent, men holder seg godt under 5.000-poenggrensen. I London blir den britiske FTSE 100-indeksen løftet 1,30 prosent. Oppturen er mer avdempet i Paris der CAC 40 stiger rundt 1 prosent.

Best går det i Russland der RTS-indeksen stiger rundt 7 prosent. Det skjer etter at indeksen falt godt over 20 prosent i forrige uke.

LM Ericsson leverte bedre resultater enn markedet hadde forventet og det er en av årsakene til at børsen i Stockholm stiger over 4,1 prosent. I København blir OMX-indeksen løftet 3,6 prosent, mens den tellende indeksen i Helsingfors klatrer 2,7 prosent.

Tungvekterne stiger
Flere av innsiderne har benyttet anledningen til å kjøpe aksjer i Yara. Det skjer etter at kunstgjødselprodusenten la frem sitt resultat for tredje kvartal på fredag. Den ferske konsernsjefen Jørgen Ole Haslestad kjøpte 5.200 aksjer til snittkurs 123,50 kroner per aksje, og har fått følge av flere av de andre direktørene i selskapet.

Yara-aksjen stiger 5,99 prosent til 119,50 kroner. Den stigende oljeprisen blir løftet 3,38 prosent til 116,20 kroner.

Blant de sterkeste tungvekterne er Telenor og Norsk Hydro. Førstnevnte stiger 8,33 prosent til 58,50 kroner, mens Hydro-aksjen løftes 7,02 prosent til 28,95 kroner. Norsk Hydro legger frem sitt resultat i morgen.

Videokonferanseselskapet Tandberg stiger 9,10 prosent til 85,10 kroner og har dermed steget over 28 prosent de to siste handledagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere