NA24.no

Panikk over matpriser

De siste to ukene har prisen på ris steget med 50 prosent.

Den siste tidens kraftige oppgang i matprisene har utløst uroligheter flere steder i den tredje verden. Ifølge Ritzau var det blodige sammenstøt i Egypt fredag, hvor tusenvis av sinte demonstranter brente bygninger og plyndret butikker. Slåsskampene med politiet kom etter at fattige egyptere reagerer på de høye matprisene.

NA24 - din næringslivsavis

Bekymringen sprer seg nå i en rekke land, og flere av de risproduserende landene har innført eksportavgifter for å sikre ris til egne borgere.

Men det er ikke bare risprisen som har lagt på seg 50 prosent de siste to ukene, også prisen på korn følger samme tendens. Mandag gikk den kasakhstanske regjeringen ut med at de overveier å stoppe korneksporten. Landet er den største kornprodusenten i Sentral-Asia.

På vei opp i Norge
Også i Norge er oppgangen i matvareprisene i ferd med å materialisere seg. Torsdag denne uken kommer nye inflasjonstall for Norge, men allerede i februartallene var oppgangen i matprisene en viktig faktor.

Fra januar til februar steg matprisene med 2,2 prosent, noe som er den høyeste månedlige oppgangen siden 1982.

- De fleste matvaregruppene hadde prisvekst i februar, men det var særlig stor økning i prisene på brød og kornprodukt, pasta, melkekeprodukt og oljer og fett, noe som tyder på at de økende råvareprisene internasjonalt kan merkes i Norge òg, skrev SSB i sin rapport.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea har tidligere advart norske forbrukere.

- Gjennomgående må man nok regne med at matvareprisene blir høyere. Etter hvert vil nok prisene på verdensmarkedet slå inn i Norge, sa Juel ved årsskiftet.

Store økninger
I tillegg til matvarer viste flere andre dagligvareprodukt store prisøkninger i Norge. Særlig produkt til rengjøring og personlig pleie steg mye.

Med den siste tidens oppgang i råvareprisene i matbransjen verden over, er det bare åp belage seg på høyere matpriser også i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere