Panikk på arabiske børser

Foto: ASMAA WAGUIH (Reuters)

Investorene frykter at uroen i Egypt vil spre seg.

Utenlandske investorer flyktet fra en rekke arabiske børser på frykt for at uroen i Egypt vil spre seg til andre arabiske land. I helgen falt Dubai-børsen det meste på ett år, mens egyptiske aksjer fortsatte svalestupet.

Ned 16 prosent
Søndag var det egyptiske aksjemarkedet stengt, men de siste to handelsdagene har innenlandske og utenlandske investorer sendt egyptiske aksjer ned hele 16 prosent. Også i andre arabiske markeder har det vært tungt. På Dubai-børsen har det egyptiske eiendomsselskapet Emaar Properties falt 9,7 prosent, mens Air Arabia er nå på det laveste nivået noen gang. Dubai-indeksen DFM General falt hele 6,2 prosent, som er det meste siden desember 2006.

- Internasjonale investorer drar fra markedene i Midt-Østen med berettiget aversjon i mot risiko for at krisen vil spre seg, sier Mahdi Mattar, analysesjef i investeringsbanken Abu Dhabi-based CAPM Investment PJSC til Bloomberg. Han beskriver situasjonen som at enkelte investorer har fått panikk.

Opprør i mot matvarepriser og styret
Tusenvis at egyptiske demonstranter masjerterte i sentrale Kairo lørdag, for den femte dagen på rad. 40 mennesker ble drept og ytterligere 1.100 mennesker ble skadet i kampene i Kairo og Alexandra, melder egyptiske helsemyndigheter. Nyhetskanalen Al Arabiya melder som 100 drepte, og viser til anonyme personer i sikkerhetsstyrken. Lørdag utnevnte Mubarak lederen for etterretningen, Omar Suleiman, som visepresident. Dette blir tolket som et tegn på at den egyptiske presidenten er villig til å overlate ledelsen av landet.

Demonstrasjonene startet i Egypt den 25. januar, etter protestene hadde startet i mot den tunisiske presidenten Zine El Abidine Ben Ali den 14. januar. Også i Yemen, som grenser i mot Saudi Arabia, og Algerie har man sett lignende protester. Disse landende opplever også en kraftig økning i matprisen, slik som egypterne har vært utsatt for den siste tiden.

Kuwaits SE-indeks var ned 2,1 prosent og Abu Dhabi’s ADX-indeks var ned 3,7 prosent. I Oman var MSM30-indeksen ned 3,2 prosent, mens Bahrains BB All Share-indeks var ned 0,1 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.